In Geen categorie

Huisartsenpraktijk Koudum/Wijckel geeft, net als in het voorjaar, ook deze dagen op Facebook regelmatig een kijkje in de werkzaamheden van de praktijk die door de corona-maatregelen nog steeds niet normaal verlopen. Koudum.nl mag deze columns weer op deze website overnemen.

“Toen we tijdens de eerste coronagolf in de intelligente lock-down zaten hebben wij regelmatig een stukje op onze Facebookpagina gezet over onze belevenissen vanuit de huisartsenpraktijk, met deze tweede golf willen we dat weer oppakken.

Het gevoel van dreiging was voor ons allemaal groot. De beelden uit onder andere Italië en het zuiden van Nederland, met daarbij de wetenschap dat het virus zich niet aan grenzen houdt, zorgde voor een sterke bereidwilligheid het onderlinge sociale verkeer te minimaliseren.

Kantoren, scholen, musea, horeca en wat dies meer zij gingen dicht. Bij ons op de praktijk zagen we alleen nog maar de hoogstnoodzakelijke gevallen en deden we het meeste telefonisch. Gelukkig bleek het coronavirus in onze regio mee te vallen en hebben we met zijn allen een nog grotere ramp voor de samenleving weten af te wenden.

Nu echter zitten we midden in de tweede golf. Er wordt steeds meer bekend over het virus, maar hoe het effectief te bestrijden weten we nog steeds niet, behalve dat om verspreiding te voorkomen we weer het sociale contact moeten minimaliseren. Deze keer slaat het virus onze regio niet over, op moment van schrijven neemt het aantal besmettingen ook hier nog dagelijks toe. We merken zelf en zien om ons heen dat het moeilijker is de noodzakelijke opofferingen te doen zoals we tijdens de eerste golf deden. De net herwonnen vrijheden weer inleveren is soms bijna niet te doen. Temeer omdat het einde nog zeker niet in zicht is.

De belangen zijn tegenstrijdig, de beleidsmakers zijn niet eenduidig en sommige eerdere maatregelen te ontwrichtend.De andere kant is dat nog steeds alleen het mijden van fysieke nabijheid van anderen de kans op het overdragen van het virus kan verkleinen. En hoe minder mensen besmet zijn, hoe kleiner de kans ook is om besmet te raken.

Dus ook vanuit ons de oproep: mijd groepen, houd afstand, draag een mondkapje in openbare plekken, was uw handen, wees voorzichtig en begripvol en houd moed.”