In Geen categorie

Op Omrop Fryslân stond gisteren het bericht dat zorginstelling Patyna er bij de gemeente Súdwest-Fryslân op aandringt om komende week in te stemmen met de nieuwbouwplannen voor zorgcentrum De Finke in Koudum.

Plannen voor de nieuwbouw zijn er al jaren en komende week buigt de gemeente zich daarover. Patyna is van mening dat de gemeente wel met de plannen móet instemmen, omdat het huidige gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. De appartementen voor de bewoners zijn te klein en de zorg voor de bewoners kan in het huidige gebouw niet meer optimaal zijn.

In de nieuwbouwplannen die het afgelopen jaar zijn gepresenteerd wordt De Finke opgedeeld in meerdere appartementsgebouwen met elk een eigen centrale woonkamer. De appartementen zelf krijgen een woonkamer, slaapkamer en badkamer.

Naast de woningen komt er een los centraal gebouw, de KAS, waar van alles plaats kan vinden, ook voor de dorpsbewoners. Er zouden kleine winkeltjes in kunnen komen en kantoortjes van de zorgaanbieders, maar natuurlijk is er ook ruimte voor bijvoorbeeld biljarten en andere activiteiten. Op deze manier kan er voor meer integratie van de ouderen in het dorp gezorgd worden.

Patyna waarschuwt de gemeente dat dit plan wel door moet gaan, omdat anders de ouderenzorg uit Koudum dreigt te verdwijnen, aldus het bericht bij de Omrop.

Sfeerimpressie van de nieuwbouwplannen