In Geen categorie

In de 182e aflevering van het programma Binnenstebuiten is de ‘Friese Palingroker’ Bas Oosterbaan uit Koudum te zien. Culinair expert Alain Caron vaart op de Amsterdamse grachten een dagje met hem mee. Op zijn scheepje varend door Amsterdam brengt de Friese Palingroker de op het schip gerookte paling en ganzenborst aan de man. Luid roepend – en soms zingend – “paling te koop, paling te koop” vaart de Friese Palingroker door de Amsterdamse grachten, min of meer via een aantal vaste routes, naar vaste adresjes vaak. Bas Oosterbaan vertelt aan de Franse kok zijn wederwaardigheden en daarvan zijn opnames gemaakt die donderdag 30 december op tv worden uitgezonden.

De opnames van het programma werden begin november gemaakt. Behalve Bas Oosterbaan en kok Alain Caron komt ook schipper Ekke Atsma uit Balk in beeld. Hij is in drukke periodes de vaste schipper van het scheepje van de Friese Palingroker. De mannen zijn dik aangekleed, het is volop herfst, en laten zich daar in Amsterdam de Friese berenburg goed smaken. Kok Alain genoot zichtbaar van dit uitje en van de gerookte paling en ganzenborst van de Friese Palingroker. Hij maakte ook een salade met gerookte gans, paling en truffel.

Het is bepaald niet de eerste keer dat de Friese Palingroker uit Koudum belangstelling van de media krijgt. De Amsterdamse zender AT5 maakte al eens een filmpje over hem en de gerenommeerde Engelse krant The Guardian maakte in 2018 bijvoorbeeld een uitgebreide reportage over Bas Oosterbaan en zijn werk als parlevinker op de Amsterdamse grachten. In 2017 was hij ook al eens te zien in het programma Binnenstebuiten. De nieuwe reportage in het programma Binnestebuiten wordt donderdag 30 december uitgezonden om 18.54 uur op NPO2.

Op de foto: de filmploeg die 8 november de opnames maakte met de Friese Palingroker Bas Oosterbaan (rechtsonder op de foto). Foto van de Facebookpagina van de Friese Palingroker.