In Geen categorie

De expositie naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van fanfare Nij Libben uit Koudum was al een paar dagen te bezichtigen in Galerie Lytse Skientme in de Hoofdstraat, maar afgelopen zaterdag 21 januari 2023 was de officiële opening met heerlijke hapjes en drankjes. De opening werd bijgewoond door het bestuur van Histoarysk Koudum die de expositie in samenwerking met de galerie organiseert, het bestuur en een aantal leden van Nij Lbben, plus enkele speciale genodigden. De openingshandeling werd verricht door het oudste lid van Nij Libben, Rinke van der Veen, die al meer dan 73 jaar lid is van de fanfare en na de openingsplechtigheid buiten nog even zijn partijtje meeblies.

Die openingshandeling bestond uit het wegtrekken van een laken voor het nu niet meer in gebruik zijnde vaandel van Nij Libben dat bewaard wordt in het archief van Histoarysk Koudum. Het blijkt het oude vaandel van Richard Hol te zijn, een van de twee voorgangers van Nij Libben, gemaakt in 1898 in Rotterdam. Jacobje de Jager-Feenstra, de moeder van een van de oprichters van Nij Libben, heeft in 1948 de letters Richard Hol plus de oprichtingsdatum van het oude vaandel gehaald. Daarvoor in de plaats kwam de nieuwe naam Nij Libben plus de oprichtingsdatum van Nij Libben: 7 december 1946. Zij voorkwam daarmee, zo staat in de notulen, dat er te diep in de kas gedoken zou moeten worden.

Vanwege dit aardige oude feitje waren Jacob de Jager en Jellie Hoekema – de Jager als speciale gasten bij de opening aanwezig en zij hoorden het verhaal over hun oma met plezier aan. Andere speciale gasten bij de opening waren Lammert de Kroon, oud-tambour-maître van de drumband van Nij Libben, wiens oude tambour-maîtrestok op de expositie te zien is, en Tseard Postma. De plakboeken – met veel foto’s en krantenknipsels – die Postma al eerder met veel geduld en ijver samenstelde, liggen normaal gesproken opgeslagen in een doos in het archief van Histoarysk Koudum. Nu liggen ze een maand lang op een tafel op de expositie en menigeen zal nog eens terugkomen na een eerste keer in die plakboeken gebladerd te hebben.

In een vitrine op de expositie liggen de oude notulenboeken van fanfare Richard Hol en van Nij Libben. Diverse oude kostuums van de fanfare zijn te zien, naast oude instrumenten, talloze oude foto’s en prijzen. Brigitte Duin van Galerie Lytse Skientme schilderde drie artistieke impressies van kleurrijke Nij-Libben-momenten uit de geschiedenis van het korps. Dat een selectie van het huidige Nij Libben na de openingsplechtigheid buiten op straat, onder leiding van de huidige dirigent Jeanette Valkena, nog een koraal en een mars speelde, was een kers op de taart van deze feestelijke opening.

De expositie ‘Nij Libben 75+1 jier’ is nog te zien tot en met zaterdag 11 februari. De galerie – gratis toegankelijk – is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur.