In Geen categorie

Nog tot en met 26 juni duurt de huidige expositie in Galerie Lytse Skientme. Op de expositie zijn vier kunstenaars te zien, waaronder Elsa Visser met haar stijlvolle papierkunst en Arnold Niessen met zijn verstilde sumi-e, inktschilderingen op rijstpapier. Deze kunstenaars komen respectievelijk uit Zwolle en Warnsveld (bij Zutphen). Zowel aan het aparte papierwerk van Elsa Visser als aan de inktschilderingen van Arnold Niessen is door huis-aan-huisbladen in Zwolle en Zutphen aandacht besteed.

Dat is te merken aan het bezoek dat de galerie deze dagen binnen stapt. Opvallend vaak blijkt dat uit de omgeving van Zwolle of Zutphen te komen. De belangstellenden die over de expositie gelezen hebben in de Zwolse Peperbus of in het Zutphense Contact blijken bewust een dagje Friesland te plannen om een bezoek aan de Koudumse galerie te brengen.

Klik op onderstaande afbeeldingen om de krantenartikelen te kunnen lezen. De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

“Ook vandaag [17 juni] was er een echtpaar speciaal uit Zwolle gekomen voor het werk van Elsa Visser”, zegt Brigitte Duin van Galerie Lytse Skientme. “Ze waren vooral weg van het grote werk en verwonderden zich over de manier hoe deze papierkunstenaar van papier zulke natuurlijk vormen weet te maken.” Elsa Visser scheurt namelijk handgeschept papier en brengt het laag voor laag aan met lijm op een papieren ondergrond. Dat is een arbeidsintensief proces dat veel geduld vergt. Wanneer de vorm bijna klaar is, maakt ze het geheel nat om het papier met haar handen te vormen, waardoor het nog meer een organisch karakter krijgt.

Hoewel het daar niet in een krant gestaan heeft, komen er ook mensen uit Almere voor het werk van hun plaatsgenoot Hanneke van der Baan. Die zijn erg blij met het mooie boekje dat Van der Baan gemaakt heeft ter begeleiding van haar geëngageerde papiercollages. Die collages maakt ze van beeldmateriaal uit tijdschriften, folders en brochures die op mooi gekleurd, glanzend en stevig papier gedrukt zijn. Ze knipt alles heel precies uit en maak er haar eigen voorstellingen mee. De beschrijving van de collages en de gedichten die in het (gratis) boekje staan, doen de kijkers vaak nog een keer extra aandachtig naar het werk omzien.

Tot nog toe lijkt er niemand speciaal voor de klokken en tijdsbeelden van Allart Okx uit Leeuwarden gekomen te zijn, waar deze bijzondere kunstenaar woont en werkt. “Maar dat weten we natuurlijk niet zeker,” zegt Brigitte Duin, “want zelfs al maken we met bezoekers van de galerie een praatje, we vragen niet aan iedereen waar ze vandaan komen. We merken wel dat als we iets over de klokken en tijdsbeelden van Allart Okx vertellen, de mensen deze met een andere blik gaan bekijken. Je moet wel even weten wat je ziet.”

“Wat verder opvalt,” zo meldt Brigitte Duin nog, “hoe leuk mensen uit Zwolle, Zutphen of Almere Koudum vinden. ‘Wat zitten jullie in een leuk straatje’, zei iemand uit Zwolle vandaag nog over de Hoofdstraat. Behalve dat wij het geen straatje noemen, zijn we het daar natuurlijk helemaal mee eens”.

De expositie met het werk van Hanneke van der Baan (papiercollages), Allart Okx (lichtobjecten), Arnold Niessen (sumi-e), en Elsa Visser (papierkunst) is in Galerie Lytse Skientme te zien tot 26 juni. Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur of op afspraak.