In Geen categorie

Deze week verscheen het eerste nummer van het e-magazine van de Friese Palingboer, oftewel Bas Oosterbaan uit Koudum. Zoals we hier al eerder schreven: Oosterbaan woont sinds 1995 in Koudum en was onder andere bedrijfsleider van hotel-restaurant Galamadammen en voorzitter van Dorpsbelangen Koudum. Nu werkt hij als interim-manager, maar is sinds 2017 vooral in Amsterdam bekend als ‘de Friese palingroker’.

Op een zondagochtend bij de koffie ontstond bij Bas en zijn vrouw Willie Oosterbaan het idee voor een e-magazine, een inspiratiemagazine om het leven net wat meer pit te geven. En zo gebeurde het: Willie schreef de recepten en selecteerde daarbij een paar mooie wijnen, Bas dook in het verhaal achter de producten. Want het uitgangspunt van de Friese Palingroker is om te werken met eerlijke en ambachtelijke producten, die op een verantwoorde manier verwerkt worden. In een apart hoofdstukje legt Oosterbaan uit dat zijn paling uit Noord-Ierland komt en is voorzien van het ESF-keurmerk*.

In dit eerste nummer staat ook het verhaal van de Friese Palingroker. Dat verhaal geeft antwoord op de vraag: “Wie is die man wiens leven als een groot jongensboek klinkt en die vanuit het Friese Koudum maar liefst 160 km over het water heeft getrotseerd om ieder weekend in onze hoofdstad te parlevinken?” Want dat doet Bas Oosterbaan in het weekend: met een klein kajuitbootje over de Amsterdamse grachten varen om daar zijn etenswaar, met als hoofdspecialiteit gerookte paling en gerookte gans, uit te venten. Roepend en zingend, want de Friese Palingboer houdt wel van wat theater.

Willie Oosterbaan steunt haar man zoveel mogelijk, dat wil zeggen voor zover haar eigen werk bij het ROC dat toelaat. Ze is sinds 2017 officieel vinoloog. Ze bedenkt de recepturen en de bijbehorende wijnen en houdt zich ook bezig met het aansturen van PR & Marketing en social media van de Friese Palingboer. Voor dit e-magazine heeft zes recepten bedacht. Daaronder pancakes, met zalm en spinazie, maar ook spinaziesoep met paling of stamppot witlof en zalm.

Het fraai verzorgde e-magazine van de Friese Palingboer is in zijn geheel te lezen via diens website.

* Voor het ESF-keurmerk worden overigens geen duurzaamheidseisen gesteld. Palingvissers, -kwekers, -handelaren en verkopers mogen het ESF-logo op hun producten plaatsen wanneer ze zich aansluiten bij het ESF-fonds. Aangesloten zijn bij het ESF-fonds houdt in dat een deel van de palingopbrengst naar het ESF gaat. Het geld uit het fonds wordt besteed aan het naar een goed leefgebied helpen van jonge paling, het over de dijk helpen van volwassen paling en wetenschappelijk onderzoek.