In Geen categorie

Terwijl restaurants in Koudum als Spoorzicht, Mobs en ‘t Stations Kofjehûs tijdens de coronaperikelen nog probeerden er wat van te maken met een afhaal- en/of bezorgservice, was café Tarantella in de Koudumer Hoofdstraat alleen maar dicht. Dat gold ook voor het daar schuin tegenover liggende restaurant-lunchroom De Pianoman. De mogelijkheden van beide horecagelegenheden werden door de coronamaatregelen dermate beperkt, dat de eigenaren geen heil zagen in een te beperkte openstelling. Door de versoepelingen van de laatste weken is daar nu verandering in gekomen.

Enkele weken geleden, toen het mooie weer uitbundig doorbrak, zette Dirk Osinga van café Tarantella voor het eerst sinds lange tijd de terrasstoelen en –tafeltjes weer buiten. Eindelijk kon hij zijn voor een groot deel vaste gasten weer de nodige gezelligheid bieden. Vorige week heropende ook Jan Kasteel zijn aparte, kleine eettentje De Pianoman met stoepterras.

Het is vooral dat aparte dat mensen naar De Pianoman in de Hoofdstraat van Koudum trekt. Meestal fietsers, wat mooi is, want Jan Kasteel van De Pianoman heeft zich er sterk voor gemaakt dat de fietsknooppuntenroutes door de Hoofdstraat gaan, met fietsknooppunt 94 op de hoek van de Hoogstraat en de Hoofdstraat.

Al googelend zouden toeristen, zoekend naar een gelegenheid om in Koudum bijvoorbeeld een kopje koffie te drinken zomaar op de website Top Rated Coffeeshops Netherlands terecht kunnen komen. Daar staat Lunchroom, Restaurant Koudum ‘De pianoman’ op een verdienstelijke 65e plaats. Zoekt men iets gespecificeerder naar Top Rated Coffeeshops Sneek en omgeving, dan prijkt De Pianoman zelfs op een eerste plek!

Dat zal toch te maken hebben met de aparte uitstraling van dit intieme restaurantje in de gezellige Hoofdstraat van Koudum, waar Jan als pianoman zijn gasten ook trakteert op zijn pianomuziek. Iets wat door diverse toeristische organisaties opgepikt wordt. Zo stuurt de organisatie van Boat Bike Tours, die fietsvaarvakanties organiseert, de deelnemers die overnachten in Stavoren via een fietsroute door Koudum, waar onder andere bij De Pianoman koffie gedronken kan worden.

Op de website 60plusenbewegen staat wel aardig beschreven wat de sfeer is van De Pianoman. Het stuk dateert van vorig jaar en is geschreven toen door de coronamaatregelen al niet alles meer kon en open was. Ene AnneMarie schrijft dan dat ze in Hindeloopen niks konden vinden om koffie te drinken. “Een paar kilometer verder fietsen we het veel rustiger Koudum binnen. Iets vinden om koffie te drinken viel toch wat tegen. We fietsen het dorp al bijna weer uit toen we een restaurantje ontdekten waar pianomuziek vandaan kwam. Was het wel een piano? Ik kon het niet goed thuis brengen, het leek verdacht veel op een piano maar was het toch niet helemaal. De deuren stonden (i.v.m. corona) wagenwijd open en verwelkomden ons hartelijk.

Achterin het restaurant stond een oude piano maar boven het klavier brandden tal van lichtjes. Dat was vreemd. Bovendien speelde de piano geheel zelfstandig. Een ouderwetse pianola? Het werd steeds interessanter. Jan Kasteel, de eigenaar, kwam direct toegesneld om uitleg te geven over de piano. Hij had het binnenwerk uit een oude piano gehaald en een elektrische piano met allerlei toeters en bellen in het oude karkas van de piano gebouwd. Het binnenwerk van de oude piano hing verspreid aan de muren van het restaurant. De muziek die uit de piano kwam had hij zelf ingespeeld, de piano nam zijn muziek op en speelde het nu geheel zelfstandig af.”

Dat Jan de Pianoman ook nog accordeon bleek te spelen maakte ook grote indruk op deze gasten, die echter met geen woord reppen over de consumpties. Dat doen anderen in reviews wel. Orinda uit Limburg schrijft: “Een zaak waar je je welkom voelt, lekker ongedwongen, tijd voor een praatje, genieten van de kunstwerken in de zaak, van het eten en als kers op de taart een geweldig pianoconcert gehad.” Ene Marloes: “Na een flinke fietstocht was ik op zoek naar een lekkere maaltijd. Jan wist me te prikkelen en al snel zat ik gezellig op z’n bank naar een muziekje te luisteren en een fijne pannenkoek te eten. Er is veel te zien, horen, proeven. Jan is een gezellige man en een goede promotor voor het ‘warme hart’ Koudum.”

Meestal zijn het toeristen die de loftrompet steken over dat malle restaurantje in de Hoofdstraat van Koudum. Die verwachten blijkbaar totaal niet dat er zulke verrassende zaken te vinden zijn in Koudum. Maar het zijn niet alleen de toeristen die De Pianoman waarderen. Zo schrijft Koudumer Piet Broertjes: “Heerlijke koffie met vers gebak met chocolade en nootjes! Jan heeft samen met onze kleindochter, van tweeëneenhalf jaar, piano gespeeld. Ze vond het prachtig. Vervolgens heeft Jan accordeon gespeeld. Zeker een mooie Koudumse aanrader!”