In Geen categorie

3 april

De redactie van Koudum.nl probeert het nieuws over het coronavirus voor zover dat speciaal Koudum betreft zo goed mogelijk bij te houden.

Ook onze plaatselijke sportverenigingen worden getroffen door de maatregelen die genomen zijn tegen het coronavirus. Dat betekent dat er niet gespeeld wordt en niet getraind. Oeverzwaluwen (voetbal, volleybal, tennis en gymnastiek) volgen de richtlijnen die de officiële sportbonden voorschrijven en adviseren. Dat betekent dat de sporthal dicht is en dat de voetbalvelden en het tennispark niet gebruikt worden, ook niet door individuele sporters.

Dat niet iedereen zonder sporten kan, bewijzen de dames van Oeverzwaluwen Voetbal. Zij maakten samen met hun trainers een mooi filmpje:

2 april
Nu de regering gisteren meegedeelde alle beperkende maatregelen tot minimaal eind april te verlengen, heeft dat ook voor Koudumse ondernemers consequenties: de horeca blijft dicht en ook de kapsalons kunnen voorlopig niet aan de slag.

Afhaalservice horeca
Het is weer donderdag en dat betekent dat de horeca in Koudum weer aan de slag gaat, zij het in beperkte mate en op een zo veilig mogelijke manier. .Al eerder meldden we hier dat lunchroom Mobs in de Hoofdstraat van donderdag tot zondag een afhaal- en bezorgservice gestart is. Wat we hier nog niet verteld hebben, is dat ook eetcafé Spoorzicht van donderdag tot zondag een afhaalservice heeft.

Op hun website en op hun Facebookpagina hebben Peter en Ineke van Spoorzicht een speciale afhaalmenukaart geplaatst. Ook leggen ze daar uit hoe ze de afhaalservice regelen: klanten kunnen de maaltijden op een afgesproken tijdstip bij het eetcafé afhalen.

Kapsalons
Ook de kapsalons kunnen tot zeker eind april niet aan het werk. Clara , Marijke en Yvonne van kapsalon Bonbini schrijven op Facebook: “Lieve allemaal, zoals iedereen inmiddels wel heeft gezien/gehoord zijn de maatregelen tot 28 april verlengd. Wij vinden het verschrikkelijk jammer maar hadden het ook wel een beetje verwacht. Wij hopen dat het na 28 april weer een beetje rooskleuriger is allemaal. Tot die tijd wensen wij jullie veel gezondheid toe want dat is uiteindelijk het aller, aller belangrijkste.”

Annet, van kapsalon Swing schrijft op Facebook: “Zoals eigenlijk wel verwacht moeten de kapsalons gesloten blijven tot zeker 28 april. Onze kapsels zullen na verloop van de weken er vast niet mooier op worden, dus we lopen er straks fraai bij. Wel kan de haarverf, gel, mousse, haarlak gewoon bij mij worden opgehaald. Iedereen sterkte in deze onzekere tijd. En hopelijk mag ik al mijn klanten, over niet te lange tijd, weer gezond en wel in de salon kappen.”

1 april

Gisteravond maakte de regering bekend dat alle maatregelen die tot nu toe tot 6 april golden, verlengd worden tot en met de meivakantie. Dat betekent dat de scholen dicht blijven en de kinderen dus thuis zijn, dat de sportverenigingen hun activiteiten nog tot zo lang moeten staken en dat de horeca dicht blijft. Geen vrolijk boodschap, maar de meeste mensen zien er de noodzaak wel van in en proberen zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Direct na het bekend maken van de nieuwe maatregelen van de regering nam onze burgemeester, Jannewietske de Vries een boodschap op voor de inwoners van de gemeente Súdwest-Fryslân, dus ook voor die van Koudum:

29 maart

Ook deze zondag bleef de Martinikerk van Koudum, net als alle andere kerken in Friesland en heel Nederland, leeg. Omrop Fryslân zond een protestantse kerkdienst uit die speciaal voor de tv gehouden werd in de verder lege Martinikerk van Franeker. Voorganger in deze dienst was onze plaatsgenoot dominee Wim Beekman.

Uitgangspunt van zijn overdenking was het evangelieverhaal (Marcus 4:35-41) van de storm op het meer van Galilea. Beekman vergeleek de angst van de discipelen – nota bene ervaren vissers – voor deze storm, die hun schip met een slapende Jezus erin bijna doet vergaan, met onze angst voor het almaar verder verspreidende coronavirus.

En terwijl het buiten volop lente is, eindigde Beekman zijn overdenking met een troostend herfstgedicht van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke

Herfst

De blaren vallen, vallen als van ver,
als welkten in de hemel verre tuinen;
ze vallen met ontkennende gebaren.

En in de nachten valt de zware aarde
uit alle sterren in de eenzaamheid.

Wij allen vallen. Deze hand zal vallen.
En kijk ik naar de andere: het is in alle.

Maar Een is er. Hij vangt dit vallen
oneindig teder in zijn handen op.

De tv-kerkdienst is terug te zien via uitzending gemist.

28 maart

Morgen, zondag 29 maart, is het de derde zondag dat kerkgangers niet naar de kerk kunnen gaan vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het wordt ook de derde keer dat Omrop Fryslân in samenwerking met de kerkenraad van de PKN-gemeente in Franeker om 10.00 uur een kerkdienst uitzendt op televisie en online. Voorganger in deze dienst is ds. Wim Beekman uit Koudum.

Koudummer Wim Beekman was jarenlang predikant in Warns en Molkwerum, toen hij in september 2018 de eerste classisdominee van Friesland werd. Hij heeft wekelijks een column in de Leeuwarder Courant. Deze column verschijnt zaterdags in de krant en op dinsdag plaatsen wij deze column ook op Koudum.nl. In zijn column van vorige week schrijft hij dat hij op dat moment nog geen idee heeft waarover hij 29 maart zal spreken. In de column die vandaag in de Leeuwarder Courant staat, begint Beekman met een citaat van de niet in een god gelovende schrijver Ilja Leonard Pfeiffer: Hoewel ik op andere plekken in andere tijden meermaals heb geschreven over geloof, hoop en liefde, had ik niet voorzien dat er een dag zou komen waarop de wereld ingekookt zou worden tot niets anders dan deze drie. (…) er is simpelweg weinig anders te doen dan vast te houden aan geloof, hoop en liefde.

Sportschool Koudum

In deze tijden van coronacrisis is de sportschool in Koudum, Sport 34, voorlopig gesloten. Daarom plaatst de sportschool in samenwerking met Omroep Súdwest nu elke week een fitnessfilmpje om thuis te oefenen. Deze week: yoga, met Desiree.

Bericht van de burgemeester

De afgelopen week publiceerde de burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân op de website van de gemeente een brief over de coronacrisis. De brief begint zo:

“Beste inwoners van Súdwest-Fryslân,

Door de uitbraak van het coronavirus ziet het leven er ineens heel anders uit. Dingen die anders zo vanzelfsprekend zijn, kunnen niet meer. Een bezoekje brengen aan je vader, moeder, opa of oma in het verpleeghuis. Lekker sporten en daarna een drankje in de kantine, naar de bibliotheek of de bioscoop, een bezoekje aan de horeca. Het kan niet. Kinderen kunnen niet meer naar school, veel mensen werken vanuit huis of kunnen hun werk alleen nog op een aangepaste manier doen.”

De burgemeester wijst op de maatregelen die landeljik genomen zijn en door de veiligheidsregio’s verder uitgevoerd worden en eindigt met: ” Pas goed op elkaar. “

De brief is in zijn geheel hier te lezen.