In Geen categorie

27 maart
De redactie van Koudum.nl probeert het nieuws over het coronavirus voor zover dat speciaal Koudum betreft zo goed mogelijk bij te houden.

In de Finke roeit de verzorging met de riemen die ze heeft en vooral: er wordt niet bij de pakken neergezeten maar juist in oplossingen gedacht. Omdat er niet in grote groepen gebingood kan worden, is er deze week in kleine groepen gebingood, op elke afdeling en op gepaste afstand. Wederom was er voor iedere bewoner in de Finke een potje met tulpen. Hinke van Patyna-Finke houdt iedereen op Facebook goed op de hoogte.

Beertjes

Overal worden creatieve oplossingen bedacht voor de problemen waar we in Nederland, en dus ook Koudum, mee te maken hebben. Eén daarvan is de verveling bij kinderen die niet naar school gaan en die ook niet de hele dag achter de laptop schoolwerk kunnen doen. Voor kleine kinderen is er – overal in het Land – de berenspeurtocht bedacht. Ook in Koudum kunnen kinderen op speurtocht door het dorp om te kijken welke beren er voor welke ramen staan. Er zijn er inmiddels tientallen in Koudum.

Bogerman College

ook de leerlingen van het Bogerman College in Koudum gaan voorlopig niet naar school. En net als de docenten van andere scholen, geven de docenten van het Bogerman College zoveel mogelijk digitaal les aan de leerlingen. In de nieuwsbrief van Cedin komt lerares Fries Joyce Folkertsma van het Bogerman Koudum aan het woord (Het Centrum Meertaligheid van Cedin adviseert scholen in het opzetten en onderhouden van twee- of drietalig onderwijs.)

“Ik werk thuis en geef online les. Ik heb het eigenlijk wel relaxed, want Searje 36 (digitale lesmethode voor het vak Fries in het voortgezet onderwijs) werkt heel goed. Het is nu echt een uitkomst: gewone lessen, maar nu ook examentrainingen. Daarnaast werken we aan Lêsno (een leesbevorderingsproject voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs). Leerlingen zijn erg blij met de luisterboeken! Zelf vind ik het ideaal dat ik feedback kan geven op het huiswerk dat de leerlingen gemaakt hebben. Zo kan ik de leerlingen toch nog persoonlijk steunen.”

Fleurig Buiten bezorgt ook

Niet iedereen gaat meer naar buiten en restaurants zijn voorlopig niet open. Dus zijn er diverse winkels en restaurants begonnen met een bezorgservice. Ook Fleurig Buiten bezorgt nu plantenbakken gevuld met lentebloeiers thuis. Online samen te stellen en te betalen. De plantenbakken worden – binnen een straal van 15 kilometer van Koudum – bij de deur afgeleverd.

26 maart

DRINGENDE OPROEP namens het Antonius Ziekenhuis in Sneek: wie kan het ziekenhuis helpen aan gele schorten?! Het gaat om waterafstotende disposable gele schorten met (witte) manchetten, ofwel een boord aan het einde van de mouwen, zoals hieronder afgebeeld.

Deze schorten hebben de mensen in het ziekenhuis nodig bij de behandeling van patiënten met (verdenking van) het coronavirus.
Als iemand dergelijke schorten heeft en kan missen kan diegene contact opnemen met het ziekenhuis, te bereiken via -email: samensterk@antoniuszorggroep.nl. Het ziekenhuis zal de schorten dankbaar in gebruik nemen.

Deze tijd is voor iedereen lastig, maar voor sommigen nog wat extra lastig, zoals voor mensen die in de zorg werken of ouderen die in het verzorgingshuis geen bezoek meer kunnen krijgen. Ook ondernemers zijn bezorgd over hoe het in deze tijden van coronacrisis met hun bedrijf zal gaan en niet iedereen maakt daarin dezelfde keuzes.

Campings Koudum

Deze week stond in het Friesch Dagblad een artikel over de verwachtingen van de hotels en campings voor het komende recreatieseizoen. Daarin kwam ook Roelof Venema van minicamping Venema in Koudum aan het woord. Venema gaat in ieder geval later open dan gepland, niet eerder dan eind april. Belangrijke reden voor Venema is dat hij niet wil dat mensen nu gaan reizen en hij heeft ondervonden dat de gasten die al geboekt hadden voor de beginperiode dat zelf liever ook niet willen. Eigenlijk rekent Venema voor de komende zes maanden nergens op, en dat is zeker een strop voor de camping waar in de winter de nodige investeringen zijn gedaan.

Vakantiepark De Kuilart is afgelopen weekend wél open gegaan en heeft extra maatregelen getroffen. Zo wordt er vaker schoongemaakt en bij de slagboom staat een bord om gasten erop te wijzen voldoende afstand van elkaar te houden en de hygiënemaatregelen te volgen. Ook Annelie Bleckman van De Kuilart maakt zich zorgen over het komende seizoen, maar, zoals ze zegt: gezondheid staat op één.

Camping De Kuilart is het afgelopen weekend wél open gegaan en heeft extra maatregelen genomen. Zo wordt er vaker schoongemaakt en staat bij de slagboom een bord om gasten erop te wijzen voldoende afstand van elkaar te houden en de hygiënemaatregelen te volgen. Ook .

25 maart

Luiden kerkklokken

Ook in Koudum luidden vanavond tussen 19.00 en 19.15 uur de klokken van de kerk. Vorige week woensdag deden de kerken dat voor het eerst, het luiden van de kerkklokken in het hele land om “een boodschap van hoop en troost” te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Ook komende woensdag worden de klokken nog een keer geluid met dit doel. “Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen”, aldus de Raad van Kerken.

Galerie blijft voorlopig dicht

Galerie Lytse Skientme meldt op haar website dat de galerie in verband met de coronacrisis tot 1 juni gesloten blijft. De eerste expositie, die tot eind mei gepland stond, gaat dus niet door. Dat is ook jammer voor de Koudumse goudsmid Petra van der Beek die haar sieraden op deze expositie zou tonen.

24 maart

Oud papier

De coronacrisis gooit ook het oud papier ophalen in Koudum in de war. Op de laatste zaterdag van de maand haalt Oeverzwaluwen Voetbal samen met Muziekvereniging Nij Libben oud papier op. In verband met de coronacrisis kan dat helaas nu niet. Maar gelukkig is wel de papiercontainer beschikbaar voor oud papier. Deze container is altijd bereikbaar en staat aan de Opslach, een zijstraat van de milieustraat van de gemeente aan de Spoarleane. Daar kan iedereen op elk moment zelf het oud papier naar toe brengen.

Inwoners van Koudum die het echt niet lukt om zelf papier weg te brengen mogen de contactpersoon bellen en dan wordt het papier toch opgehaald: Jelle Zijlstra, tel. 06-21614848. Oeverzwaluwen Voetbal samen met Muziekvereniging Nij Libben melden verder nog dat er achter de Poiesz supermarkt ook een papiercontainer is. Maar alles wat daarin gegooid wordt, is voor de gemeente en levert de verenigingen niets op. Als alles goed gaat, is de eerstvolgende oud-papier-ophaaldag zaterdag 27 juni.

Theatergroep SULT

Ook voor theatergroep SULT zijn dit onzekere tijden. De voorstelling ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding ‘It grutte swijen’ zou van 16 april tot en met 2 mei in Koudum gespeeld worden. Sult is nu hard bezig om hier een oplossing voor te bedenken.

Ook de presentatie van het boek It grutte swijen, die plaats zou vinden op de première-avond, gaat niet door. In het boek beschrijft Jan de Vries welke gevolgen de moord op een verrader in november 1944 in Koudum zou hebben. Ook de monologen die Ytsje Hettinga op basis hiervan schreef en die door Sult gespeeld worden, staan in het boek dat, geïllustreerd met foto’s, uitgegeven wordt door Útjouwerij DeRyp.

Ook Koudum plakt?

Op de Facebookpagina Koudum staat een oproep om mee te doen aan een initiatief dat luistert naar de naam Heel Holland Plakt:
“In deze onzekere toch wel spannende tijd waarbij de kinderen noodgedwongen thuis zijn en er een hoop geplande activiteiten niet doorgaan, leek het ons leuk om wat gezelligheid in het straatbeeld te brengen. Velen hebben hun raam beplakt met zelf geknutselde lentetaferelen. Dit is erg in de smaak gevallen bij mensen, een hoop andere mensen volgen nu ons voorbeeld. Doet u ook mee en helpt u mee uw straat, wijk, dorp of stad op te fleuren?” Er zijn op de Facebookpagina van Heel Holland Plakt nog geen voorbeelden uit Koudum, maar dat verandert vast snel.

Ondernemers

Bij Dorpsbelangen Koudum is een bericht binnengekomen van dorpencoördinator van de gemeente Súdwest-Fryslân Erik Visser. Hij schrijft:
“Geacht bestuur van Dorpsbelangen, Er komen veel vragen bij de gemeente binnen over en van ondernemers. Door het kabinet zijn uitzonderlijke economische maatregelen getroffen. Doel is om naast onze gezondheid ook banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grote bedrijven op te vangen. Wellicht worden jullie hier zelf, of als bestuur, ook mee geconfronteerd. Via deze link probeert de gemeente een ieder wegwijs te maken in alle maatregelen en wat een ondernemer kan doen.”

23 maart

Oranjevereniging
De Oranjevereniging deelt vanavond op haar Facebookpagina mee dat ze naar aanleiding van de persconferentie van de regering van vanavond alle festiviteiten in april en mei afgelasten. Dat doet de vereniging met pijn in het hart. Dit jaar dus in Koudum (en uiteraard ook in de rest van Nederland) geen activiteiten rond 75 jaar bevrijding en dodenherdenking. Ook Koningsdag wordt dit jaar niet gevierd.

Kapsalons
Het kabinet heeft vanavond ook duidelijkheid gegeven over de kapperszaken: die moeten dicht, in ieder geval tot 6 april. Kapsalon Bonbini hoopt dat dan het virus onder controle is en alles weer “gewoon” kan worden. De medewerkers van Bonbini wensen iedereen veel sterkte in deze spannende tijd.

Overige winkels
Nederland en dus ook Koudum mag nog steeds wel naar de winkels die open zijn, al wordt nadrukkelijk gevraagd dat sporadisch te doen en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook de winkeliers zelf vragen daarom. Zo meldt boekhandel Muizelaar dat de winkel nog geopend is, maar de medewerkers wijzen wel op de aangepaste maatregelen:
• Ze maken regelmatig deurklink en toonbank inclusief pinautomaat schoon.
• Ze vragen om zo veel mogelijk per pin te betalen.
• Op de vloer is aangegeven wat 1,5 m. tot de verkoper achter de toonbank is.
• Ze vragen de spullen op de toonbank te leggen en daarna de afstand in acht te nemen. Zij tellen dan alles op en pakken het desgevraagd in. Daarna nemen zij afstand om de klant te laten betalen.
• Ze doen een oproep aan de klanten om alleen naar de winkel te komen en de andere klanten in de winkel de ruimte te geven: 1,5 meter afstand.

Bloemen van Omroep Súdwest voor De Finke
Vandaag ook weer fijn nieuws tussen alle nare berichte omtrent het coronavirus. Twee medewerkers van Omroep Súdwest brachten tientallen bossen tulpen naar de bewoners van verzorgingstehuis De Finke in Koudum. De Omroep had de bossen tulpen gekocht van kwekers die de bloemen niet op de veiling kwijt konden. Voor de bewoners van De Finke, die geen bezoek meer mogen ontvangen, waren de bloemen een welkome verrassing.

Huisartsenpraktijk
De huisartsenpraktijk in Koudum heeft de regels voor in de praktijk aangescherpt. Cliënten mogen alleen naar binnen voor spoed, een geplande afspraak of ophalen reeds bestelde medicatie. Medicijnen bestellen kan via de medicijnlijn 0514-523585 of online via de website. Ook kunnen mensen zich aanmelden voor het HerhaalGemak, dan staan de medicijnen om de drie maanden klaar.

Dagelijks schrijft iemand van de praktijk op Facebook een verslagje over hoe het er in tijden van coronacrisis aan toe gaat in de praktijk. Zo’n verslag heeft een mooie naam gekregen: Kijkindepraktijk. De dagelijkse Kijkindepraktijk wordt ook op Koudum.nl gepubliceerd.

Sportschool
De sportschool in Koudum, Sport 34, is door de coronacrisis ook dicht, maar de medewerkers zijn niet bij de pakken gaan neerzitten. Omder het motto ‘Blijf thuis fit in de coronacrisis’ maken de medewerkers samen met Omrop Súdwest in Koudum wekelijks korte fitnessvideo’s die door jong en oud leuk zijn om te doen. Deze video’s zijn via youtube te zien, maar zijn ook te zien op tv, via Omrop Súdwest (Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1343).

22 maart

Poiesz open voor ouderen van 7 tot 8 uur

Supermarkt Poiesz in Koudum heeft van maandag tot en met zaterdag een zogenaamd ouderenuurtje. Ouderen en kwetsbaren kunnen van 7 tot 8 uur ‘s ochtends rustig en veilig hun boodschappen doen. Van iedereen die niet tot deze doelgroep behoort vraagt de Poiesz begrip en ruimte.

Oproep babyfoons

De huisartsenpraktijk van Koudum doet een dringend beroep aan de Koudumers om babyfoons die ongebruikt thuis liggen in te leveren. In het Antonius Ziekenhuis is een nijpend tekort aan babyfoons. Deze worden gebruikt om te kunnen communiceren met (corona)patiënten die in strikte isolatie liggen. Door via een babyfoon te spreken hoeven artsen en verpleegkundigen niet elke keer om te kleden en wordt er bespaard op (wegwerp)kleding en tijd!! Wie o wie heeft een goed werkende babyfoon (zonder camera!) en wil deze doneren?

Als mensen babyfoons over hebben en willen doneren, dan mogen die ook bij de huisartsenpraktijk gebracht worden, graag voor bij de ingang in een doos/bak, dan zorgen de mensen van de huisartsenpraktijk ervoor dat ze in Sneek terecht komen.

De Finke

Het is hartverwarmend hoe de Koudumers reageren op de oproep om de bewoners van De Finke een hart onder de riem te sturen. Het verzorgingstehuis krijgt niet alleen tekeningen, maar eerder afgelopen week was er al gebak van de Galamadammen, schapenkaas van de familie Haarsma van Tusken Mar en Klif en een doos patat van een bedrijf uit Makkum.

Ook de vrijwilligers geven veel steun met hun begrip en lieve berichten. Zo kregen de bewoners gisteren een leuke kaart van de vrijwilligers die anders op vrijdagmiddag patat voor hen bakken. Gisterochtend ook werden de bewoners tot hun verrassing verblijd met bloemen van de overburen Fleurig Buiten. En gelukkig is er ook nog de mogelijkheid van videobellen.

21 maart
Sommige zaken gaan, gelukkig, gewoon door. Zo vaart de Friese Palingroker Bas Oosterbaan uit Koudum nog steeds al parlevinkend door Amsterdam om zijn specialiteiten daar aan de man en vrouw te brengen. Met de nodige extra veiligheidsmaatregelen, dat wel. Vandaag kunnen de bekende grachten weer genieten van zijn specialiteiten, waaronder ook zijn welluidende stem.

Gisteren was er een oproep om kaartjes en tekeningen in een box bij verzorgingshuis De Finke te stoppen nu de bewoners geen bezoek meer kunnen ontvangen. Dat levert prachtige reacties op, zoals de tekening hiernaast: “Foar beppe Anna. Gemaakt door Anouk.”

De Poiesz is vanwege de coronacrisis gestopt met de jaarlijkse Jeugd Sponsor Actie. De uitgifte van de Jeugd Sponsor munten is gestopt vanwege de noodzaak om in de filialen handcontact zoveel mogelijk te vermijden. Wel krijgt elke deelnemende club 1000 euro.
Dat is voor de ene club, bijvoorbeeld voor sportvereniging Oeverzwaluwen uit Koudum, een tegenvaller omdat die normaal gesproken meer sponsorgeld zou binnen halen. Maar voor kleinere clubs die dat bedrag anders nooit gehaald zouden hebben, is het dan weer een meevaller.

In verband met de online veiling wegens de bedrijfsbeëindiging van agrarisch loonbedrijf (SWF) Súdwest Fryslân is er vandaag van 10.00 tot 16.00 uur een kijkdag in Koudum (Bovenburen 4) . In verband met de maatregelen die de regering heeft getroffen, is er nu ook een tweede kijkdag georganiseerd. Dit om ervoor te zorgen dat mensen verspreid kunnen komen. De tweede kijkdag is maandag 23 maart van 10.00 tot 13.00 uur.