In Geen categorie

De Centrium Commissie in Koudum wil graag weer plannen gaan maken om kleinschalige evenementen te gaan organiseren op het Centrium, het muziekpodium in het hart van het dorp. Maar voorlopig kan dat, ondanks de versoepelingen in de coronamaatregelen, nog niet. Want de overheid eist dat organisatoren van evenementen mensen toetsen op óf voldoende gevaccineerd zijn óf een negatieve testuitslag van maximaal 40 uur oud. Dat is voor de kleine evenementen op het Centrium onuitvoerbaar.

“Normaal gesproken organiseren wij die kleinschalige evenementen op het muziekpodium dat staat op een openbaar plein, waar dan enkele tientallen tot misschien iets meer dan 100 bezoekers op af komen.” Dat schrijft de Centrium Commissie in een open brief aan minister-president Rutte, minister De Jonge en minister Grapperhaus. De brief gaat verder met: “Het plein – in de buitenlucht dus – is dusdanig dat die bezoekers niet op elkaar gepakt hoeven te staan, maar er voldoende tussenruimte tussen de mensen is. Dus weinig tot geen besmettingsgevaar. Want ook – zoals gesteld – in de buitenlucht, waarover wij vaak te horen hebben gekregen dat daar nauwelijks kans op besmetting is.”

In de brief legt de Centrium Commissie uit dat het geen doen is om hekken en controleurs in te moeten huren voor de optredens die gratis toegankelijk zij voor het publiek: “Dan is het doorgaans beperkte budget van gulle donateurs al op. En dus kunnen we de artiesten niet meer betalen. Artiesten, die het het afgelopen jaar toch al moeilijk genoeg hebben gehad.” De commissie hoopt dat de ministers begrijpen dat zij op die manier niet van dit soort kleinschalige evenementen kunnen organiseren. Dat zou jammer zijn voor de artiesten, voor de bewoners van Koudum én voor de toeristen, waar Koudum het in de zomer ook van moet hebben.  

De Centrium Commissie vraagt de ministers dan ook om begrip op te brengen om “die strenge toegangseisen niet te laten gelden bij de kleinschalige, openbaar toegankelijke evenementen in de buitenlucht, die wij op onze manier organiseren. (Dus met voldoende afstand tussen de mensen). Wij hebben voldoende verantwoordelijkheidsbesef om – als het toch te druk zou worden  –  maatregelen te nemen. Eventueel het evenement stil te leggen.” Voor dit soort kleinschalige evenementen die overal in het land georganiseerd worden zou een aparte regeling ontworpen moeten worden.

Inmiddels heeft Rob Goedhart van de Centrium Commissie ook op Omrop Fryslân de zorgen van de commissie toegelicht.

Foto Centrium Commissie/René Spijkerman