In Geen categorie

Het is 1 maart en jawel, daar valt het maartnummer van Bulte Nijs op de deurmat! Naast tal van kleine berichten staan er ook weer paginagrote artikelen in deze Bulte Nijs waarvoor de redacteuren op stap geweest zijn naar diverse adressen in Koudum. Zo ging Lourens de Vries naar Joukje Wittermans om uit haar mond op te tekenen hoe zij de laatste dagen van de elektrowinkel beleefd heeft. Vijf jaar na het overlijden van haar man Willem, heeft Joukje begin dit jaar de winkel in elektronica-artikelen opgeheven. Wie nog een horlogebatterijtje nodig heeft of om breiwol verlegen zit, kan overigens nog steeds terecht op Hoofdstraat 18. En wie een mooie bestemming voor dit winkelpand heeft, mag ook gerust met plannen langskomen. Tot zolang blijft Joukjes daar gewoon wonen.

Wouter van der Molen probeert achter het geheim van buurtvereniging ‘Boppeslach’ te komen. Deze bloeiende buurtvereniging betreft de straten Bovenweg, Bovenburen en Aylvastraat en is al veertig jaar zeer actief met tal van activiteiten voor de buurtgenoten. Hoewel het nog niet meevalt om precies te benoemen wat deze buurt zo bijzonder maakt, zoekt de redacteur van Bulte Nijs het in het begrip ‘mienskip’ dat door deze buurtvereniging duidelijk omarmd wordt. In zijn rubriek ‘Aan de bak met Wouter’ geeft deze voormalige bakker een recept voor stroopkoekjes. Voor het geval dat maart zijn staart roert!

Redacteur Rob Goedhart is op bezoek geweest bij twee jonge Koudumer ondernemers: Jelle Munniksma en Sven Folkerts, die een bedrijf in demontabele containers hebben aan de Tinholtstraat en daarnaast een halve bedrijfshal aan de Tjalke van der Walstraat gebruiken voor zogenaamde ‘zelfstorage-opslag’. En verder streven ze naar een nuchter evenwicht tussen werk en vrije tijd.

Op de voorpagina staat een artikel van Goedhart over het Fix-team dat huishoudens in Koudum helpt om energie te besparen. Onder andere begeleid door energiecoach Jacob Diekman komen vrijwilligers op aanvraag langs bij huizen in Koudum om te zien hoe een en ander duurzamer kan. Er is een team van vrijwilligers van de Koudumer IJsvereniging in samenwerking met Duurzaam Koudum dat daarvoor inzetbaar is. Dat levert de IJsvereniging ook nog wat op, waardoor kinderen uit Koudum dit jaar weer een keer met de bus naar de Leeuwarder ijsbaan kunnen.

De Koudumer ‘toerka’s’ hebben het voorjaar in de kop: en dat levert himmelkoarts (schoonmaakkoorts) op. Volgens de vrouwtje-toerka Rinske is dat ‘himmeljen’ overigens de beste remedie tegen voorjaarsmoeheid: “Dêr kin gjin yoga of ‘levenlicht-therapie’ tsjin op.” Jelle van der Meulen kan het niet nalaten om in zijn Friese column op de achterkant nog eens terug te kijken op de expositie met Koudumer dorpsgezichten die Histoarysk Koudum van half januari tot half februari inrichtte. “De eksposysje wie in grut sukses, mear as trijehûnderd minsken hawwe de eksposysje besocht.”

Dorpsbelangen Koudum is bezig – samen met een externe adiseur van Doarpswurk – om een nieuw dorpsvisie te maken voor de jaren 2025-2035. Vooral input van jongeren (en Dorpsbelangen neemt dat ruim: van 18 tot 40 jaar) is nog zeer bruikbaar. Op 19 april komt daarvoor een activiteit in De Klink. Verschillende commissies van de Feestweek doen ook oproepen. Het wordt dit jaar de 60e Feestweek van Koudum! De optochtcommissie roept op tot deelname aan deze feestelijke optocht dat als thema ’60’ heeft. Ook de Night of the Beantsjes staat in het feestelijke teken van dit jubileum en heeft als thema ‘My sweet 60’.

Kleinere berichten zijn er onder andere over de opening van de afdeling BSO van kinderopvang ‘It Fûgelnest’ eind januari.De Jeugdvogelwacht Koudum is zijn activiteiten dit jaar ook weer gestart, met het maken van vogelhuisjes. Zo’n veertien jeugdige vogelwachters zijn een middag druk bezig geweest in de hal van houthandel De Poel. Korte aandacht is er ook voor de nieuwe roman van de Koudumse Henriëtte Hemmink die voor dat boek hulp kreeg van archeoloog Auke Bult uit Molkwerum.

Op zondag 10 maart gaat de ijsclub van Koudum weer met jeugd in de leeftijd van de bassischool naar de Elfstedenhal in Leeuwarden. En op zondag 24 maart schaatst Lieke Zonderland, met haar moeder Ilse Bouma en oom Marnix Bouma op het ijs van het Thialfstadion in Heerenveen zoveel mogelijk geld bijeen voor de stichting Lymph&Co. De opa van de zesjarige Lieke (die op haar jonge leeftijd al schaatst bij de Sven Kramer Academy) is in 2022 overleden aan lymfeklierkanker. Doneren voor deze actie kan overigens hier.

Bulte Nijs wordt negen keer per jaar kosteloos bezorgd bij de leden van Dorpsbelangen Koudum (DBK). Losse nummers zijn voor € 2,00 verkijgbaar bij Boekhandel Muizelaar in de Hoofdstraat. Overigens streeft DBK ernaar om zoveel mogelijk (nou ja, het liefst alle) huishoudens lid te doen worden van deze vereniging. De contributie is slechts € 16,50 euro per jaar en daarvoor wordt ook negen keer Bulte Nijs bezorgd! Dorpsbelangen Koudum is een vereniging die direct opkomt voor de belangen van de inwoners van Koudum. Zo is er in ieder geval twee keer per jaar bestuurlijk overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân. Opgeven kan via de pagina van Dorpsbelangen Koudum op Koudum.nl.