In Geen categorie

Op pagina 2 van het Bulte Nijsnummer van april 2024 staat een oproep van de redactie voor een nieuwe collega. Redacteur Lourens de Vries vindt het na zeven jaar wel genoeg geweest. Dat betekent dat Tine Hekker – van Leeuwen, Wouter van der Molen en Rob Goedhart er graag weer een vierde redactielid bij willen hebben. Gezien de samenstelling van de redactie is het begrijpelijk dat de voorkeur uitgaat naar een vrouwelijk redactielid, maar dat wil niet zeggen dat mannen op deze oproep niet zouden kunnen reageren.

Op de voorpagina van dit aprilnummer staat een recensie van het toneelstuk dat de Koudumer toneelgroep Artiku op 1 en 2 maart in De Klink speelde. Recensent Rob Goedhart vergeet niet om alle mensen ‘achter de schermen’ ook even te benoemen. Deze redacteur tekent in dit nummer van Bulte Nijs voor nog drie grote artikelen, waaronder een artikel over de Omgevingswet die per 1 januari is ingegaan. In duidelijk taal legt hij uit wat er veranderd is, bijvoorbeeld voor iemand die een dakkapel op zijn woning wil maken.

Goedhart sprak ook met Willeke van der Wal en Oane Peterson naar aanleiding van het tienjarig bestaan van Corriente. Hij schetst in het artikel het ontstaan van Corriente dat uiteindelijk een dagbesteding werd voor cliënten “die een steuntje in de rug kunnen gebruiken”. Dat kan inmiddels in de werkplaats aan de Tinholtstraat waar cliënten onder begeleiding van twee timmerlieden allerlei objecten maken, én in het Kofjehúske in de Hoofdstraat.

Onder de titel ‘Magnifique’ schreef redacteur Goedhart ook een artikel over de schepen van dorpsgenoot Walter van Berkum. Die richtte zich op een gegeven moment op het varen met redelijk luxe schepen, alle Magnifique geheten (Magnifique 1, Magnifique 2 enz.), waarop voornamelijk buitenlandse gasten een keurig verzorgde fiets-vaarvakantie in Nederland en België kunnen boeken. In de afgelopen winterperiode heeft Van Berkum een hoop Koudumer ambachtslieden aan het werk gezet om een drietal schepen helemaal gereed te maken voor dergelijke fiets-vaarvakanties.

Redacteur Wouter van der Molen bespreekt in zijn rubriek ‘Aan de BAK met Wouter’ het maken van een traditionele sneeuwster. Ook is hij op bezoek geweest in de Koudumer bibliotheek en sprak daar de vrijwilligers die ervoor zorgen dat de bibliotheek in Koudum kan voortbestaan. Dat was in 2012 wel even kritiek namelijk. Speciale aandacht in het artikel krijgt Betty de Boer, die volgens haar collega’s deze pluim helemaal terecht verdient.

De mooist verzorgde pagina is nu alweer voor de veertiende keer de pagina waarop de avonturen van Romke en Rinske, “de toerka’s van Koudum”, te lezen en te zien zijn. Deze Friese pagina gaat dit keer nog extra op het Fries in, omdat Romke in een verliefde bui een Frysk gedichtje geschreven heeft voor zijn Rinske. Dat doet Rinske besluiten om in haar verhaal wat ouderwetse Friese woorden te gebruiken die misschien niet iedereen meer begrijpt, maar daar geeft ze dan ook meteen uitleg bij. En prachtig is het plaatje van Romke en Rinske op de wijzers van de torenklok!

Kleinere berichten zijn er dit keer bijvoorbeeld over de Avond4daagse in Koudum (27-30 mei), over een optreden van de Keltische folkband Clachán op 13 april in De Klink, over de komende modeshow in Op ‘e Nij (24 april). Gonny Kastelein stelt zich in een kort bericht voor als ‘klusvrouw’. Sinds kort woont ze in Koudum en is ze haar eigen klusbedrijf begonnen.

In zijn Friese column op de achterkant, naast de agenda van De Klink, geeft Jelle van der Meulen een beknopte weergave van een bezoekje in Antwerpen aan Koudumer Wim Mendelts die daar als meerjarenplan bezig is om een houten zeilschip uit 1914 grondig te restaureren. In de column van Dorpsbelangen Koudum vertelt Alie Glashouwer over het bestuurlijk overleg met de gemeente in februari. Dorpsbelangen is ook bezig met een draagvlakonderzoek voor een gedeeltelijke afsluiten voor auto’s van de Slaperdijk. En de ledenwerfactie lijkt wat resultaat op te leveren.

Bulte Nijs wordt negen keer per jaar kosteloos bezorgd bij de leden van de vereniging Dorpsbelangen Koudum (DBK). De contributie voor deze vereniging bedraagt slechts € 16,50 euro per jaar. Losse nummers van Bulte Nijs zijn voor € 2,00 verkijgbaar bij Boekhandel Muizelaar in de Hoofdstraat.