In Geen categorie

Nog voor het april is, ligt het aprilnummer van Bulte Nijs, de dorpskrant van Koudum, weer op de deurmat. Onder het openingsverhaaltje over een scholekster – die door de Koudumer brandweer gered werd van een dak waar hij vastzat – staan drie kleine fotootjes met vraagtekens. De eerste betreft de vraag hoe het zit met het bordje ‘rechts heeft voorrang’ bij het bedrijventerrein aan de Tjalke van der Walstraat. De tweede is de vraag of de Poiesz gaat bouwen op het voormalige terrein van Fleurig Buiten. En de derde vraag is of er weer een eetgelegenheid komt in de voormalige viszaak Fisk en Sa.

In het aprilnummer van Bulte Nijs staan twee paginagrote interviews. De eerste is van Lourens de Vries die sprak met Dirk Osinga die bijna 40 jaar jaar kroegbaas is van Tarantella. Een ‘unieke zaak’ zo noemt de verslaggever deze bruine kroeg die draait op drie pijlers: behalve kroeg is Tarantella ook snackbar (via de steeg) en daarnaast de thuisbasis van biljartvereniging Op Nij Ut Ein. Dirk Osinga is tegenwoordig zzp’er en heeft dus geen personeel in dienst.

Dat is wel anders bij de in Koudum aan de Symkewal gevestigde Parfum Deo, zo laat Wouter van der Molen zien in zijn interview met Jan Droogsma, de eigenaar van de webshop. Die heeft maar liefst 40 medewerkers, het merendeel scholieren, die in deeltijd in zijn bedrijf werken. Naast onder andere medewerkers die zich bezighouden met reclame, personeelszaken of de administratie zorgen de medewerkers vooral voor het klaarmaken van de gemiddeld 3000 pakketjes die per week verzonden worden.

Van speciale verslaggever Piet Broertjes is een levendig verslag van de voorlichtingsavond van afgelopen 17 februari in De Klink over duurzaamheid. Buurtvereniging Oer ‘t Wetter (van ‘het Morraplan’) had de lezing over energietransitie door buurtgenoot Mark de Hertog georganiseerd en daar waren behoorlijk wat mensen op af gekomen. Die kregen een praktisch verhaal voorgeschoteld met als conclusie dat het voor de burger nog niet zo gemakkelijk is om een keus te maken bij het verduurzamen van een eigen huis.

Er staan weer diverse aankondigingen in dit nummer. De Avond4daagse gaat weer los van 23 tot en met 26 mei en alle kinderen die op de basisschool zitten kunnen zich daarvoor nu inschrijven. Op 4 april wordt in het Alzheimer Café Súdwest in De Klink op een bijzondere wijze – via toneelscènes – aandacht aan de ziekte Alzheimer besteedt en op 2 mei is er een gezellige avond met muziek. Op donderdag 6 april is er een open huis van Corriente. Iedereen is dan van harte welkom om een kijkje te nemen op de beide locaties van deze onderneming die dagbesteding verzorgt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Zaterdagmiddag 8 april is in Galerie Lytse Skientme de opening van een expositie waarop werk van zes Drentse kunstenaars te zien is. De ledenvergadering van de begrafenisvereniging Koudum is op 20 april. De Oranjevereniging presenteert het programma van Koningsdag op 27 april en van Dodenherdening op 4 mei. Er zijn oproepen: mensen kunnen zich bij de feestcommissie opgeven om op te treden op de Night of the Beantsjes, en bij het promotieteam Koudum als standhouder op het Koudumer Simmerfestival van zaterdag 15 en 29 juli en 12 augustus.

In de vaste column van Dorpsbelangen Koudum neemt de huidige penningmeester Ria Bootsma afscheid. Johan Hoekema neemt nu het penningmeesterschap op zich. Ria Bootsma zet nog wel even op een rijtje waar Dorpsbelangen zich de laatste tijd mee bezig heeft gehouden, zoals het openbaar vervoer, de werkgroep Jeugdhonk Koudum, de werkgroep ouderen en de samenwerking met Duurzaam Koudum. Wouter van der Molen bakt een speciaal brood, ‘no knead bread’, in een gietijzeren braadpan. De Koudumer Toerka’s blikken in hun geïllustreerde Friese column terug op wat hun voorouders in de 19e en 16e eeuw meegemaakt hebben. Jelle van der Meulen blikt in zijn Friese Koudumer stukje terug op een ongelukje op de tennisbaan waardoor hij in het Sneker ziekenhuis door een Koudumer verpleegster geholpen werd.