In Geen categorie

Een veehouder uit Koudum heeft een boete gekregen van 10.000 euro voor het illegaal opslaan van vervuild tomatenloof uit België. De helft van de boete is voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moet de veehouder het geld dat hij ermee verdiende – zo’n 35.000 euro – terugbetalen. Dat heeft de rechtbank van Overijssel op 8 november bepaald. Ook een boer uit Oudemirdum kreeg een vergelijkbare straf.

De bijna 2,5 miljoen kilo tomatenloof werd naar Koudum vervoerd vanuit een fouragebedrijf uit Nunspeet tussen juli 2017 en begin februari 2018. Het uit België afkomstige afval was volgens de veehouder bedoeld als strooisel voor in de stal, maar bleek ernstig vervuild met nylondraad, plastic clipjes en klemmetjes, materiaal dat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het opbinden van de planten. Hoewel dit bij de eerste vrachten al duidelijk was, ging het bedrijf toch door.

Dergelijk tomatenafval dat vervuild is met plastic dient afgevoerd en verbrand te worden door erkende bedrijven. Dat kost tussen de 70 en 100 euro per ton. Een verwerker in het Belgische Wervik omzeilde die regels door het vervuilde materiaal aan te bieden als strooisel in stallen. De boeren kregen voor de afname bijna 15 euro per ton.

De zaak kwam begin vorig jaar al voor de rechter. Een opsporingsambtenaar vertelde toen aan de rechtbank dat de boer in Koudum het afval in een groot gat van 50 bij 50 meter gestort had. De Belgische afvalverwerker heeft het afval op eigen kosten weer moeten ophalen in Nederland. Hij krijgt ook nog een boete.