In Geen categorie

Vandaag verschijnt er een boek over Marten Groenhof (1925-1978), boer en schilder uit It Heidenskip. Veel Koudumers kennen minstens één schilderij van Groenhof, al weten ze dat misschien niet. De muurschildering van drie bij twee meter in de Tandartspraktijk Koudum aan de Bovenweg schilderde Groenhof in opdracht van de Rabobank die van 1967 tot 2012 in het pand zat.

Een afbeelding van de muurschildering is in het boek Marten Groenhof. Boer/skilder yn It Heidenskip opgenomen. Het is een van de vele tientallen kleurenfoto’s die in het boek staan. Groenhof schilderde voornamelijk landschappen in de omgeving van It Heidenskip met boerderijen, molens of een paardenspan, en daarnaast veel zee- en meergezichten waarop meestal tjalken of andere zeilschepen in actie afgebeeld zijn.

Een deel van de foto’s staat op groot formaat op één bladzij. Daarnaast staan er 66 kleinere foto’s die per vier op een bladzij zijn afgedrukt. In het boek is ook een afbeelding (p. 47) opgenomen van een schilderij van 60 bij 40 centimeter van herberg De Galamadammen die door de Duitsers in 1945 verwoest werd. Het schilderij moet naar een foto gemaakt zijn, want dat dateert uit 1974.

Voorafgaand aan de foto’s van het werk van Marten Groenhof staat een uitgebreide levensbeschrijving van de opmerkelijke boer die ook schilder was. De levensbeschrijving, geïllustreerd met talrijke foto’s, is gemaakt door Jan Pieter Dijkstra van Workum die ook een korte typering van het werk van Groenhof geeft.

Groenhof werd in 1925 in It Heidenskip geboren waar hij zijn hele leven bleef wonen. Hij werd boer en begon ook al vroeg met tekenen en schilderen. In 1954 trouwde hij met Itte van der Wal, ook van It Heidenskip. Na de lagere school heeft Itte nog enkele jaren naailes gehad in Koudum. Zij zette na de dood van Marten in 1978 het boerenbedrijf voort tot ze in 2005, op 74-jarige leeftijd, gedwongen wordt te stoppen omdat de melk in haar te kleine melktank niet meer opgehaald wordt.

De stijl van het werk van Marten Groenhof is impressionistisch met een scherp oog voor details en vaak met een lyrische toon. “Sa’t in dichter it gea beskriuwt, sa skilderet Marten syn wrâld” schrijft Jan Pieter Dykstra: zoals een dichter het landschap bezingt, zo schildert Marten zijn wereld.

Het boek Marten Groenhof. Boer/skilder fan It Heidenskip is uitgegeven door Uitgeverij DeRyp. Het boek telt 76 bladzijden, kost € 20,- en is in Koudum te koop bij boekhandel Muizelaar in de Hoofdstraat. Naast dit boek is er ook een schetsboekje van Marten Groenhof uitgegeven. De Krúspôllen (€ 12,50) is een fotografische herdruk van een schetsboek waarin Groenhof in negentien tekeningen en aquarellen plus gedichtjes de hooitijd weergeeft op De Krúspôllen, drie kleine eilandje in de Fluessen.

De presentatie van beide boeken vindt vandaag (11 december 2020) plaats in het dorpshuis van It Heidenskip. In verband met de coronamaatregelen is deze boekpresentatie alleen voor genodigden. De eerste exemplaren van de boeken zullen uitgereikt worden aan Jannewietske de Vries (burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân) en aan Hylke Speerstra (schrijver van onder andere De Oerpolder.