In Geen categorie

Dat de kilometers er bij veel kinderen toch wel inhakken, merk ik als ik onze meiden vanochtend wakker moet maken. We lizze sa lekker en lit ús noch efkes sliepe, wordt er geroepen als ik zeg dat ze toch echt uit bed moeten komen. Op het schoolplein hoor ik dat onze meiden geen uitzondering zijn. Het is natuurlijk ook geen dagelijkse kost voor de jonge wandelaars!

Vanavond staan er weer zo’n 140 kinderen te popelen om te starten. Het waait stevig en het is bewolkt. De lucht ziet er dreigend uit en we duimen nog even dat het droog mag blijven vanavond!

Om iets na zessen mogen de kinderen van groep 8 als eerste weg. Daarna volgt de rest. De hele stoet loopt richting de Nieuweweg en steekt hier over. De 5 kilometer gaat linksaf naar de Johan van Aylvastraat en daarna linksaf naar de Bovenweg. Via ’t Heale Paed en de Onderweg lopen zij naar de Ooste. Ze houden links aan bij de Oostepleats en gaan door de tunnel bij de Zijl. Over de parallelweg lopen zij naar de pleats van de familie Hettinga. Op it hiem van de Hettinga’s krijgt iedereen een overheerlijke appel van Wim. De klokhuizen gaan in de kliko en hup daar gaat de stoet weer verder. Ze lopen om de boerderij heen en komen zo uit bij de Heidenskipsterdyk. Onderweg komen ze nog een aantal obstakels tegen in de vorm van de 10 kilometer lopers, maar dit wordt keurig en zeer flexibel opgelost.

Opnieuw door de tunnel en door het Koudumer boskje komen ze uit bij de familie Hiemstra aan de Bovenweg. Ze lopen door tot aan de Singel, steken over bij Garagebedrijf Kemker en zijn zo terug op de basis! De route loopt makkelijker dan woensdag en is er dan ook nog voldoende energie om nog even verstoppertje te spelen. Heerlijk!

De 10 kilometer slaat bij het bushokje rechtsaf. Kim en Britt Haytema zijn ingehuurd als klaarover en helpen de stoet veilig oversteken. Bedankt daarvoor! De lopers volgen het pad onder aan de Nieuweweg totdat ze aankomen bij Pitch en Putt. Hier zou iedereen rechtsaf moeten gaan om zo een rondje om de hele golfbaan te lopen. Helaas snapt niet iedereen dit, waardoor de helft vanavond wat minder meters maakt… Uiteindelijk komen ze bij de Nieuweweg, waar ze oversteken (wederom met de hulp van Kim en Britt) en via de Bovenweg naar de Zijl lopen. Daar door de tunnel en dan rechts naar de parallelweg. Deze lopers slaan niets rechtsaf bij de brug van de Hettinga’s, maar lopen door tot de Hylperhoek. Daar slaan ze af naar de Wiske. Ze mogen over het erf lopen van de familie Lyklema (voorheen Van der Gun). Dit pad loopt door tot de boerderij van … u raadt het al de familie Hettinga! Ook voor deze lopers is er een appel van Wim. Na een korte stop loopt het gezelschap richting de Heidenskipsterdyk. Ook nu weer door de tunnel. Ze lopen de hele Ooste en slaan linksaf naar ’t Heale Paed. Dan een stukje Bovenweg, de Singel door en oversteken bij Garagebedrijf Kemker. De luchten worden dreigender en het begint wat te druppen, maar dat mogen we geen regen noemen! Voor 8 uur is iedereen weer bij de Sândobbe. Hopsakee, al 30 kilometer in de benen. Nog 10 te gaan!

De laatste avond wordt een wandeling door het dorp. De lopers worden bij binnenkomst opgewacht door Nij Libben. Als u hier bij wilt zijn, kom dan vrijdagavond naar de Sândobbe! Het belooft een gezellige boel te worden.