In Geen categorie

Oud-dorpsgenoot, oud-basisschooldirecteur en oud-wethouder (Súdwest-Fryslân en Fryske Marren) voor de FNP Durk Stoker is afgelopen donderdag op 65-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Sinds eind 2022, na de verkoop van zijn huis met B&B in de voormalige gereformeerde kerk van Koudum, woonde hij met zijn vrouw Corrie in een plaatsje vlakbij Joure waar hij vandaan kwam en waar hij ook begraven wordt.

Durk Stoker was van 2014 tot eind 2017 wethouder in de gemeente Súdwest-Fryslân. Na de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van november 2017 maakte de FNP geen deel meer uit van het College van Burgemeester en Wethouders in Súdwest-Fryslân. Daarna zat hij korte tijd in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân en was hij daar fractievoorzitter van de FNP. Eind 2018 werd hij benoemd tot wethouder van de gemeente de Fryske Marren, maar vanwege de toestanden rond de zandwinning in het IJsselmeer moest hij na een paar maanden al aftreden als wethouder.

In 2019 pakte hij zijn oude vak weer op en werd hij interim-directeur op basisschool ‘t Vierspan met drie vestigingen in de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec. Hij reed vanuit Friesland heen en weer voor zijn werk in West-Friesland. Op de laatste schooldag gisteren namen de leerlingen daar afscheid van hun (oud-)directeur door het oplaten van witte ballonnen. Het Noordhollands Dagblad plaatste er gistermiddag een artikeltje met foto over. “Heeft hij toch nog het schooljaar af kunnen maken” en “Zo geliefd was hij, vaarwel Meester Durk Stoker, zoals de kinderen hem noemden” wordt daar gereageerd op het bericht met de foto van het oplaten van de ballonnen.

Ook in Koudum wordt met verdriet gereageerd op het overlijden van Durk Stoker. Zo schreef Jan Droogsma op de Facebookpagina van Koudum: “Wat een verdrietig nieuws nu ‘meester Stoker’ is overleden. Iemand met het hart op de juiste plaats die veel voor de gemeenschap heeft gedaan.” Ook op de condoleancepagina op internet komen de eerste reacties binnen: “Wat een hartverscheurend nieuws om te horen. Onze lieve meester van groep 8 en fijne schooldirecteur.” En natuurlijk in het Frysk: “Sa ha ik him fan bern ôf oan lere kennen, meester en directeur. Dêrnei doe’t ik âlder waard noch altiid in man dy’t opfoel en altiid betrokken wie by de mienskip.”

Durk Stoker kwam met zijn vrouw Corrie in 1986 in Koudum wonen. Allebei waren ze afkomstig uit Joure en na een aantal jaren in de Randstad gewoond te hebben, verhuisden ze naar Koudum waar Stoker directeur van de christelijke basisschool It Grovestinshôf werd. In 2002 betrokken ze een nieuw huis aan de rand van Koudum met een bedrijfsruimte waar Stoker voor zijn eigen bedrijf als interim-manager onder meer trainingen en cursussen aan studenten en bedrijven kon geven. In 2006 kwam de oude gereformeerde kerk door het samengaan met de hervormde kerk te koop. Stoker kocht dat kerkgebouw met zijn vrouw en ze verbouwden het grondig tot woonhuis met een bedrijfsruimte, geschikt voor horeca, winkel, expositieruimte en gastenkamers. Meer dan tien jaar woonden ze daar, waarna ze het unieke pand in 2022 verkochten.

Durk Stoker heeft een belangrijke rol gespeeld in de Koudumer mienskip. Niet alleen als vertegenwoordiger van Koudum in de gemeenteraad, als wethouder of fractievoorzitter van de FNP, maar bijvoorbeeld ook als betrokken lid van de PKN-kerk en andere maatschappelijke organisaties of als zanger in diverse Koudumer koren. “Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek” staat er boven de overlijdensadvertentie van de familie in de Leeuwarder Courant. Het afscheid van Durk Stoker vindt donderdag 27 juli om 13.30 plaats in de Hobbe van Baerdt kerk in Joure. Gelegenheid tot condoleren is daar vanaf 12.30. Aansluitend op de afscheidsdienst vindt de begrafenis plaats op de begraafplaats Westermeer in Joure,