In Geen categorie

Begin november 2022 werd Sietze Henk Haytema gekozen tot ‘Fokker van het jaar 2022’. De fokker van Caudumer Holsteins uit Koudum ontving toen de award in het weekend van de groots opgezette  Holland Holstein sHow in Leeuwarden. Naar aanleiding daarvan maakte journalist Richard de Jonge nu een artikel van maar liefst drie pagina’s (pagina 6 -8) in het februarinummer 2023 van Groot Bolsward IJsselmeerkust. Op de voorpagina van het maandblad prijkt ook een foto van Sietze Henk Haytema met een van zijn koeien.

Haytema praat graag over zijn werk (en zijn hobby voetbal!) en vertelt in het artikel enthousiast over de manier waarop hij te werk gaat. Hij is het afgelopen jaar weer ‘Fokker van het jaar’ geworden, omdat hij erin geslaagd is om hoornloze kalfjes te fokken. Hij hoeft bij nieuwe kalfjes dus niet meer de hoorns af te branden en verwacht zelfs dat dat door de overheid verboden zal gaan worden. Haytema fokte enkele jaren geleden met een hoornloze stier, kreeg daar een hoornloze koe bij en is daarmee succesvol verder gaan fokken.

Haytema vertelt niet alleen over zijn passie voor het fokken van runderen, maar ook over zijn passie voor weidevogels. Hij heeft 120 hectare land en dat is relatief veel voor zijn veestapel van 120 koeien. Dat stelt hem in staat om van 15 februari tot 1 juli een stuk van zijn land extra nat te houden en niet te maaien. Het hele gezin Haytema – Sietze Henk en zijn vrouw Tjitske hebben drie kinderen – geniet van de vele weidevogels die het bloemrijke land dan bevolken. De afgelopen jaren zijn er zo’n tweehonderd nesten geteld!

Natuurlijk heeft Haytema ook zorgen voor de toekomst. Is die toekomst er voor zijn nu veertienjarige zoon op de boerderij? Dat laatste vreet aan hem, hoewel hij zich voorgenomen heeft om zich af te sluiten van wat er allemaal te wachten staat. En zo komt het praat weer op plezieriger zaken: het jaarlijkse gezinsuitje naar Kokedei in Workum waar weken naar toe wordt geleefd. Of het wintersportuitje. Dan neemt iemand het melken (nee, geen melkrobot) voor Haytema waar. Dat gebeurt ook op zaterdagmiddag in het voetbalseizoen.

Het artikel in Groot Bolsward-IJsselmeerkust is ook te lezen via de website van Groot Bolsward-IJsselmeerkust.