In Geen categorie

Voor de zestiende maal organiseert de Lionsclub Balk Tusken Mar en Klif op de eerste zondag van mei de Gaasterland Wandeltocht. De start op 5 mei is bij manege Gaasterland en de wandelaars kunnen kiezen uit vier afstanden variërend van 7,5 tot 40 kilometer. De Gaasterland Wandeltocht kent ook Koudumse inbreng en niet alleen doordat onder de wandelaars talrijke Koudumers zullen zijn.

Zo is Koudumer Piet Zonderland de belangrijkste man als het om de route gaat. Hij schept er een genoegen in om zulke routes uit te zetten dat zelfs kenners van Gaasterland nog op onverwachte plekjes komen. Dat kan bijvoorbeeld door overleg met natuurorganisaties. Zonderland: “Dit jaar is het thema van de tocht ‘Beleef het bos’. Dat lijkt wat afgezaagd, maar de bossen van Gaasterland zijn onwaarschijnlijk mooi en afwisselend. Met de natuurorganisaties It Fryske Gea en Staatsbosbeheer hebben we de tochten afgestemd, zodat we zeker zijn dat we mooiste plekjes mee pakken.”

Langs de route wordt op diverse punten voor catering gezorgd en voor culturele activiteiten en vertier. Ook op dat laatste punt is Koudum vertegenwoordigd. Het dit jaar gestarte trio Laaghangend Fruit uit Koudum zorgt in de ochtenduren voor muziek in de Teatertún van Rijs. Ongetwijfeld zal het trio daar zijn Friese bewerking van Boudewijn de Groots ‘Land van Maas en Waal’ laten horen: ‘It bosk fan Gaasterlân’.

De wandelaars die aan deze tocht meedoen, lopen uiteraard voor hun eigen plezier. Maar ze lopen ook voor het goede doel. Het grootste deel van het inschrijfgeld gaat namelijk naar twee projecten: de Stichting ‘Bouwen met Bouma’s’ die in Zambia kleinschalige bouwprojecten zoals scholen realiseert en de lokale Zonnebloemafdelingen. De Lionsclub ondersteunt de zes afdelingen uit Zuidwest Friesland die dagtochten voor hun gasten organiseren. De leden van de Lionsclub nemen de kosten voor deze uitjes voor hun rekening en helpen persoonlijk met de ondersteuning.

Meer informatie en inschrijven: de website van de Gaasterland Wandeltocht