In Geen categorie

Half oktober sloot Galerie Kunst in Beweging in het voormalige bankgebouw in de Koudumse Hoofdstraat definitief zijn deuren. Connie Harkema van Galerie Kunst en Beweging heeft Koudum verlaten en doet de naam van haar galerie nog meer eer aan door deze voort te zetten als rijdend atelier. Samen met haar man is ze meestal onderweg met de camper.

Vrijwel tegelijkertijd met de definitieve verhuizing uit Koudum verscheen een fraai klein boekje dat Connie Harkema maakte samen met de Koudumse beeldend kunstenaar Ryt Kooistra: 111 elfjes verbeeld. Zowel Connie Harkema als Ryt Kooistra zijn gegrepen door het element taal en zo ontstond een uitwisseling in de vorm van elfjes. Een initiatief dat resulteerde in het rijk geïllustreerde boekje.

“Een elfje is een eenvoudige, compacte dichtvorm die bestaat uit elf woorden”, legt Connie uit. “Elfjes lezen gemakkelijk en zijn humoristisch van aard en daardoor voor een breed publiek toegankelijk. Daarnaast zijn deze ook nog eens heel herkenbaar, omdat ze gaan over alledaagse gebeurtenissen, waarbij maatschappijkritische uitdagingen niet worden geschuwd. Ook zitten er autobiografische elementen in. Kortom: de inhoud betreft een scala aan onderwerpen die gerubriceerd zijn in 10 thema’s.”

“Het idee is spontaan geboren en op een bijzondere manier ontstaan”, vult Ryt aan. “Rond de jaarwisseling 2019-2020 stuurde ik mijn kunst/taal-vriendin een gedichtje in de vorm van een elfje met het idee dit wekelijks te doen. Tegelijk nodigde ik haar uit om ook met een elfje te reageren. Zo ontstond in plaats van een briefwisseling een gedichtwisseling van maar liefst 110 elfjes. Om het cijfer 11 extra te benadrukken, verzonnen we er samen nog eentje bij. Deze noemden we ‘samenspraak’.”

Bij het doorlezen van alle gedichtjes bleek een flink aantal ook nog eens naadloos in elkaar over te lopen, wat voor beide kunstenaars een echte verrassing was. Vooral omdat ze dit nooit vooraf zo hadden bedacht. Deze zogenaamde ‘doorlopers’ zijn te herkennen aan het pijltje tussen twee elfjes in. Elk hoofdstuk begint met eigen afbeeldingen van kunst die de kunstenaars maakten in relatie tot het onderwerp. De afzonderlijke thema’s worden geaccentueerd met door henzelf gemaakte foto’s. Zo is er telkens een wisselwerking tussen woord en beeld.

111 elfjes verbeeld kost €15, exclusief verzendkosten, en is te bestellen bij beide auteurs via connieharkeminfo@gmail.com of famkooistra@planet.nl