In Geen categorie

Baukje van der Veen kan er niet over uit. “Uitgerekend tegen mijn raam vliegt een uiterst zeldzaam dwerguiltje zich te pletter.” Ze zag wel dat het geen gewone “tuinfluiter” was maar dat het om een zo bijzonder vogeltje ging had ze niet gedacht. Ulbe Postma die het beestje in handen kreeg schakelde meteen vogelkenner Johan de Jong in. De Jong is bekend van zijn vogelrubriek bij Omrop Fryslân.

Die was behoorlijk in zijn nopjes met de melding, een dwerguiltje in Friesland, een bijzondere gebeurtenis in de wereld van de vogelaars, slechts een keer eerder hier gesignaleerd. Als het vogeltje het zou hebben overleefd had Koudum een invasie van vogelspotters kunnen verwachten.

De Jong heeft alles genoteerd over de vindplaats en dergelijke. Hij heeft de vogel meegenomen en zal hem of haar helemaal wetenschappelijk beschrijven. Daarna wordt hij opgezet bij een instituut waar ook musea gebruik van maken. Dan komt hij bij Johan de Jong in de vitrine te staan. En later gaat hij naar het Fries museum.

Lees en luister het bericht van Omrop Fryslân.

Mooie foto’s van levende dwerguiltjes