In Geen categorie

Aan de vooravond van de eerste gesprekken over de stikstofcrisis tussen bemiddelaar Johan Remkes en afvaardiging van boerenbelangenorganisaties is premier Rutte is donderdag 4 augustus op bezoek geweest bij de boerderij van de familie Stokman in Koudum. Rutte was daar om te praten over de stikstofplannen van het kabinet. Het bezoek was van tevoren niet aangekondigd.

De premier liet zich vooral informeren over de innovatieve manier waarop het bedrijf van vader Anton en zoon Arjan Stokman werkt. Twee jaar geleden nam het bedrijf een zogenaamde mestvergister in gebruik. Die levert groen gas aan huishoudens in Koudum. Rutte bezocht de afgelopen tijd twee keer eerder boerenbedrijven en was vandaag dus in Koudum.

Op de boerderij van de familie Stokman proberen ze zo duurzaam mogelijk te werken. Naast de mestvergister heeft het bedrijf onder andere een speciale vloer in de stal, zodat er minder uitstoot uit de mestkelder naar boven komt. Ook is er dakisolatie en ventilatie in de stal. Ook op die manier wordt de uitstoot van ammoniak gereduceerd.

‘s Avonds was Anton Stokman te gast in het tv-programma Nieuwsuur, waar hij onder andere over het bezoek geïnterviewd werd.

foto uit het filmpje van het NOS-journaal van 4 augustus 2022