In Geen categorie

In het Pinksterweekend van 3, 4 en 5 juni 2022 giet it oan! Nog tien dagen te gaan: het moment komt steeds dichterbij dat Team Wybe met een eigengemaakte negenpersoonswaterfiets de route van de Elfstedentocht over water fietst om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Maarten van der Weijden Foundation. Geïnspireerd door zijn zwemtocht bedacht het vriendenteam de Team Wybe Wetterfyts 11-steden.

We hoeven het hier eigenlijk niet nog eens te noteren: Wybe Leenstra kreeg een hersentumor en kon niet meer beter worden. De onmacht die vrienden en vriendinnen van Wybe en diens vrouw Wieke voelden, zetten ze om in kracht en zo ontstond ‘Team Wybe’. Dat team wil onder andere via sportieve acties met zoveel mogelijk mensen samen geld ophalen voor kankeronderzoek.

Inmiddels heeft Team Wybe al heel wat acties achter de rug: meedoen aan de Alp d’Huzes, eigen wielerfeesten organiseren, een bierfietsmarathon, een bierfiets11-stedentocht (alles zonder bier). Samen deze mooie dingen doen geeft het team al jaren het gevoel dat onmacht omgezet kan worden in kracht. Met de acties van de afgelopen jaren haalde Team Wybe al meer dan € 100.000 op voor kankeronderzoek.

Heel Friesland plakt voor Team Wybe

Doos voor Poiesz-zegels in de Poisz in Koudum

Veel mensen steunen de aankomende actie van het Pinksterweekend. Leerlingen van het Marne College, de Sint Maarten, de Opbouw en de Bron uit Bolsward komen in actie en nog veel meer mooie initiatieven zijn ontstaan, iedereen kent immers wel ‘een Wybe’. In Koudum plakt Sylvia Wielinga Poeisz-zegels op spaarkaarten. Er staat daarvoor een doos in de Poiesz in Koudum en Sylvia komt de zegels desnoods bij mensen thuis ophalen. Met het inleveren van een volgeplakte spaarkaart en een gokje is zelfs een prijs te winnen.

Wie vóór eind mei een of meer volgeplakte Poieszspaarkaarten inlevert met naam en adres én daarop het bedrag zet waarvan hij of zij denkt dat deze spaaractie oplevert, kan een prijs winnen. Diegene die het exacte bedrag heeft geraden of er het dichtst bij zit, wint een prachtige bos bloemen ter waarde van € 25,00 aangeboden door Jurjen Wielinga Schildersbedrijf. Voor de tweede prijs stelt de Poiesz Koudum een waardebon van €10,00 beschikbaar. Dus lever de komende dagen nog een volle spaarkaart in en help daarmee stichting Team Wybe.

Meer acties

Er worden meer acties gevoerd om de sportieve actie van Team Wybe met Pinksteren te steunen. Zo doen diverse scholen in Bolsward hun best om geld in te zamelen voor Team Wybe. En er is zaterdag 21 mei een ‘Hiemferkeap’ op Sylroede/Dyksicht in Tjerkwerd waarvan de opbrengst naar de Maarten van der Weijdenstichting gaat. Daar worden allerlei n𝗂𝖾𝗎𝗐𝖾, 𝖽𝗈𝗈𝗋 𝖻𝖾𝖽𝗋𝗂𝗃𝗏𝖾𝗇 𝗀𝖾𝖽𝗈𝗇𝖾𝖾𝗋𝖽𝖾 𝗌𝗉𝗎𝗅𝗅𝖾𝗇, 𝗏𝗈𝗈𝗋 𝗃𝗈𝗇𝗀 𝖾𝗇 𝗈𝗎𝖽 verkocht, naast tweede𝗁𝖺𝗇𝖽𝗌 𝗌𝗉𝗎𝗅𝗅𝖾𝗇 waaronder 𝖻𝗈𝖾𝗄𝖾𝗇. Ook is er op een terras 𝗁𝖾𝖾𝗋𝗅𝗂𝗃𝗄𝖾 𝗄𝗈𝖿𝖿𝗂𝖾/𝗍𝗁𝖾𝖾/𝗅𝗂𝗆𝗈𝗇𝖺𝖽𝖾 𝗆𝖾𝗍 𝗐𝖺𝗍 𝗅𝖾𝗄𝗄𝖾𝗋𝗌. Er zijn een 𝗀𝗋𝖺𝖻𝖻𝖾𝗅𝗍𝗈𝗇 𝖾𝗇 𝗋𝖺𝖺𝖽𝗌𝗉𝖾𝗅𝗅𝖾𝗍𝗃𝖾𝗌 𝗆𝖾𝗍 𝗆𝗈𝗈𝗂𝖾 𝗉𝗋𝗂𝗃𝗓𝖾𝗇 en er is 𝗆𝖾𝖾𝗋 𝗂𝗇𝖿𝗈𝗋𝗆𝖺𝗍𝗂𝖾 te krijgen 𝗈𝗏𝖾𝗋 𝖽𝖾 𝖶𝖾𝗍𝗍𝖾𝗋𝖿𝗒𝗍𝗌-𝟣𝟣-𝗌𝗍𝖾𝖽𝖾𝗇𝗍𝗈𝖼𝗁𝗍 𝖾𝗇 𝖳𝖾𝖺𝗆 𝖶𝗒𝖻𝖾.

Rechtstreeks doneren

Natuurlijk kan er voor deze sportieve uitdaging ook gedoneerd worden via de website van Team Wybe. En een uitdaging is het zeker. Met een gemiddelde van 3,5 kilometer per uur is de Team Wybe Wetterfyts 11-steden zelfs een uitdaging van 60 uur. Samen met hulpfietsers, vrijwilligers en veel donateurs hoopt het team op zondag 5 Juni in Bolsward op het Marktplein een grote cheque te kunnen aanbieden aan Maarten van der Weijden.

Mensen die de tocht willen volgen in het Pinksterweekend kunnen op www.teamwybe.nl terecht. Daar is het tijdschema te vinden, maar ook de live-stream (dankzij Heelhollandkijkt) en locatie, de donatieknop en nog veel meer. Daarnaast zit Team Wybe volop op social media. Het team zegt zelf: “Wij zijn realistisch (het is niet te doen), gelukkig vol energie en hebben er ‘ôfryslik soad nocht oan’! Ben jij er bij en volg je ons dat weekend? Zegt het voort.”

Hieronder een klein filmpje van een oefensessie van Team Wybe in april: