In Geen categorie

Het Koudumer skûtsje Grytsje Obes maakt zich op voor een nieuw zeilseizoen. Twee jaar lang werden er geen wedstrijden gezeild door de Friese skûtsjes en het lijkt erop dat dat dit jaar wel weer kan. Het Koudumer skûtsje onder leiding van schipper Arjen de Jong vaart al jaren met veel succes mee in de IFKS-wedstrijden in Fryslân. Als eerste wedstrijd staat Lemmer Ahoy (26-28 mei) op het programma. De Grytsje Obes zal dan voor het eerst een wedstrijd zeilen met een nieuw grootzeil met daarop het nieuwe logo.

De eerste zeilmeters met nieuwe grootzeil maakte de Grytsje Obes eind april nadat het zeil afgeleverd was door zeilmakerij Molenaar uit Grouw. De eerste indrukken van het nieuwe zeil waren veelbelovend: schipper en bemanning waren daar dik tevreden over en verheugden zich al op de eerste wedstrijden tijdens Lemmer Ahoy.

Lemmer Ahoy

De 38e editie van Lemmer Ahoy 2022 is een zeilevenement dat plaats vindt vanaf Hemelvaartsdag 26 mei tot en met zaterdag 28 mei op het IJsselmeer en de Lemster baai. Het is de eerste, belangrijke wedstrijd voor skûtsjes in het nieuwe vaarseizoen. De skûtsjes van de verschillende klassen varen op verschillende tijdstippen. Deze eerste wedstrijd van het seizoen wordt vaak gebruikt voor het inwerken van nieuwe bemanningsleden en als test of alles technisch aan de verwachtingen voldoet. Voor de Grytsje Obes wordt het dus een test om te zien of het nieuwe grootzeil goed bij het skûtsje past en bijdraagt aan een nog beter wedstrijdniveau.

Lemmer Ahoy is behalve een zeilwedstijd ook een gezellig evenement. De skûtsjes meren af bij de Vuurtorenweg. Voor en na de wedstrijden liggen de andere rond- en platbodems in de havenkom van Lemmer. Verder is er die dagen van alles te beleven in het centrum van Lemmer, waaronder de kermis.

Andere wedstrijden die het Koudumer skûtsje Grytsje Obes in de agenda voor 2022 heeft staan zijn de Slach om Heech (18 – 19 juni) en de IFKS–kampioenschappen (13 – 20 augustus).