In Geen categorie

Vandaag, 25 februari 2023, verscheen in het Friesch Dagblad het twaalfde deel van de ‘Canon van het Friese voetbal: het sprookje van Koudum’. In het artikel gaat Friesch-Dagbladjournalist Edward Jorna met Theunis Enne de Vries (58) en Hans de Vries (55) terug naar het ‘krankzinnige’ voetbalseizoen 1991-1992 van de Koudumer voetbalvereniging Oeverzwaluwen. Het jaar daarvoor was Oeverzwaluwen al kampioen geworden in de vierde klasse A. De vraag is aanvankelijk of Oeverzwaluwen mee kan komen in de derde klasse, maar op zaterdag 2 mei 1992 heeft Oeverzwaluwen aan een gelijkspel tegen Buitenpost genoeg om voor het eerst de tweede klasse te bereiken.

Dat lukt, maar dat is nog niet het enige succes van dat voetbalseizoen, want Oeverzwaluwen doet het ook goed in de bekercompetitie. In september 1991 wordt in die competitie Workum verslagen en in oktober wint Oeverzwaluwen in het oude Abe Lenstrastadion van zondag tweedeklasser Heerenveen na maar liefst 22 strafschoppen. In 1992 wordt in de vierde en vijfde bekerronde respectieveliijk Bolsward en ONS Sneek verslagen.

In mei 1992 speelt Oeverzwaluwen in Damwâld tegen de eersteklasser Broekster Boys. En Oeverzwaluwen doet het weer beter dan verwacht: de eindstand wordt 2-2 en weer is het doelman Mindert Veenstra die ervoor zorgt dat Oeverzwaluwen na de strafschoppenserie door kan gaan naar de halve finale van het bekertoernooi. Op zondag 23 mei 1992 ondergaat zondag eersteklasser DIO Oosterwolde hetzelfde lot als Broekster Boys. De keeper van Oeverzwaluwen is ook hier bij de noodzakelijke strafschoppen zo op dreef dat Oeverzwaluwen op de avond van Hemelvaartsdag 28 mei, op sportpark De Peppel in Drachten, in de noordelijke bekerfinale staat.

Tegenstander in die finale is Achilles 1894 uit Assen, de nummer twee van de zondag hoofdklasse C. En de jongensboekdroom over voetbalclub Oeverzwlauwen wordt in Drachten werkelijkheid. Na 90 minuten is het 1-1 en na 120 minuten 2-2. Ongetwijfeld begint Achilles met knikkende knieën aan de strafschoppenreeks en zo komt Oeverzwaluwen ook in deze bekerfinale als winnaar uit de strafschoppenreeks tevoorschijn.

Het hele artikel, met talrijke foto’s is te lezen in het Friesch Dagblad van 25 februari 2023 en staat ook op de website van het Friesch Dagblad.