In Geen categorie

In het Kultureel Sintrum Groate Kerk in Sint Jacobiparochie is deze zomer de expositie ‘Zwart-wit en meer’ te zien van de veelzijdig kunstenaar Ryt Kooistra uit Koudum. Haar grote passie is wroeten met haar handen in de klei. Op deze manier maakt zij allerlei keramische beelden, waaronder vaak dieren. Maar ook in andere onderwerpen ziet zij een uitdaging, getuige de ‘Ode aan de vrouw met het gouden hart’. Het werk van Ryt kan zowel binnen als buiten geplaatst worden.

Ode aan de vrouw met het gouden hart

Behalve in haar keramiekbeelden laat deze kunstenaar ook op een andere manier haar veelzijdigheid zien. De toeschouwer kan op de expositie ook genieten van haar prachtige tweedimensionale pentekeningen die met uiterste precisie, geduld en veel toewijding zijn gemaakt. Hiervoor gebruikt zij lichtechte en watervaste pennen die, zoals zij zelf zegt, vooral het werk doen. Zij gaat nooit uit van een vooropgezet plan, dus haar tekening kan op elk willekeurig punt beginnen. Soms is er tweezijdige symmetrie, soms vierzijdige en soms is er helemaal geen symmetrie. De tekeningen groeien gaandeweg onder haar handen ,net zoals tijdens het tekenen de titel van het werk ontstaat. Alle tekeningen zijn ingelijst met één of meerdere passe-partouts.

Een andere manier van tekenen doet Ryt Kooistra op driedimensionale vormen. Al een aantal jaren verzamelt zij allerlei modellen potten en vazen die een witte onderlaag krijgen waarop wordt getekend. Hiervoor worden dezelfde pennen gebruikt als bij haar tekeningen op het platte vlak. Na het tekenen krijgen de potten een dunne laag vernis.

Behalve haar beeldend werk maakt Ryt ook graag kleine gedichtjes bij haar objecten, in de vorm van ‘Elfjes’. Deze zijn ook terug te vinden op haar website. Daarnaast is er het boekje 111 elfjes verbeeld, dat zij samen met een collega-kunstenaar-schrijfster Connie Harkema heeft gemaakt. De basis daarvan ligt rond de jaarwisseling 2019-2020 toen Ryt aan Connie een elfje stuurde met de vraag daar met een elfje op te reageren en dit wekelijks te herhalen. Zo zijn er over en weer 110 elfjes gemaakt en is nummer 111 een gezamenlijk gemaakte tekst. In het boekje zijn woord en beeld samengevoegd door de teksten te verrijken met eigen foto’s van onder andere zelf gemaakte kunst.

Zowel de kunstwerken van Ryt Kooistra als haar boekjes zijn te koop op de expositie ‘Zwart-wit en meer’ in het Kultureel Sintrum De Groate Kerk, Oosteinde 1, Sint Jacobiparochie, en wel op de zaterdagmiddagen van 10 juli t/m 11 september 2021 13.00 – 16.00 uur. De kunstenares is op deze middagen zelf aanwezig. Meer informatie over deze Koudumse kunstenares is te vinden op haar website.