In Geen categorie

Plaatsgenote Eke Krug exposeert nog tot en met 29 augustus elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur haar art-quilts in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie. Het is divers werk, zowel abstract als figuratief en vaak een combinatie van hand- en machinenaaiwerk. Alle materialen verfde ze zelf, met verschillende technieken.

Eke Krug werkt al een aantal jaren met textiel en mixed media. Het experimenteren met verschillende materialen doet ze al haar leven lang en vindt ze heel inspirerend. Ze woonde acht jaar in Noorwegen, waar het isolement heeft geleid tot een verdieping in haar werk en het maken van art-quilts.

Intuïtief werken met textiel, verschillende verftechnieken, combinaties met andere materialen (papier, leer en wol) en oud textiel een nieuw leven geven, vormen de basis voor haar werk. Ze creëert nieuwe lappen door middel van experiment en manipulatie en verwerkt die vervolgens tot tassen, sieraden en art-quilts/panelen.

Inmiddels woont Eke Krug alweer een tijdje in Nederland en is ze in Koudum neergestreken waar ze een atelier ingericht heeft en volop experimenteert. Haar blog geeft een indruk van haar werk.

Tegelijk met het werk van Eke Krug zijn er in de kerk van lucifers gemaakte miniatuurkerken te zien van  Frits Jansen (1926-2002). Jansen, afkomstig uit Cornjum, was werkzaam in de zuivel. Als hobby werkte hij ruim 45 jaar aan zijn collectie luciferkerken, met name in de wintermaanden. De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft in 2002 de collectie geërfd en tijdens de tentoonstelling zijn een aantal luciferkerken uit de omgeving van St. Jacobiparochie te bezichtigen.

Een uitgebreid interview met de Koudumse kunstenaar Eke Krug stond half juli in het Friesch Dagblad.