In Geen categorie

Gisteren slaagde de Koudumer natuurfotograaf Albert Draaijer erin om zijn eerste beelden te maken van de kuikens van de zeearenden bij Koudum. Het nest zit zo hoog dat de jonge zeearenden een paar weken oud zijn voordat ze boven de rand van het nest uitkomen en zo – op ruim driehonderd meter afstand – gefotografeerd of gefilmd kunnen worden. Het vrijwel zekere vermoeden dat er jonge zeearenden op het nest bij Koudum geboren waren, was er al een tijdje. Dat was op te maken uit het gedrag van de volwassen arenden die duidelijk voergedrag vertoonden.

Op de Facebookpagina Zeearenden in Nederland waren er al een tijdje geluiden dat er twee jongen zouden zijn in Koudum. De beelden lieten het gedrag van de ouders goed zien. Gisteren was ook een bericht met een filmpje van Jessica Dik waarop even een koppie van een zeearendenkuiken te zien was. Vandaag toonde ook Albert Draaijer zijn filmpje van gisteren waarop de grijze kopjes van jonge zeearenden te zien zijn.

Draaijer vermoedt op basis van de voeding door beide ouders een aantal dagen geleden, dat er echt twee zijn. Op zijn beelden verschijnen ze volgens hem om de beurt boven de rand. Waarschijnlijk zijn deze jongen even vóór 7 april geboren. Vanaf 7 april zijn ze al gevoed, aldus Draaijer, en 7 april was ook ongeveer 39 dagen geleden vanaf de datum van 27 februari. Vanaf dat moment zijn de zeearenden bij Koudum gaan broeden. Doordat het nest zo verhoogd is, duurde het wat langer voordat de kuikens groot genoeg waren om boven de rand uit te komen.

Het filmpje van 21 april 2021: