Zondagavond 4 mei waren bijna 200 mensen aanwezig bij de jaarlijkse Dodenherdenking in Koudum. De meesten daarvan waren meegelopen met de stille tocht vanaf de Martinikerk. Bij aankomst op de begraafplaats speelde Nij Libben enige stemmige melodieën. Na de taptoe en de twee minuten stilte om 20.00 uur speelde Nij Libben eerst de volksliederen van Engeland en Canada, waarna het Wilhelmus klonk. Daarna sprak Gelke Talsma van de Oranjevereniging een welkomstwoord en kondigde hij de sprekers aan.
Namens de gemeente Súdwest-Fryslân sprak het Koudumer raadslid Theunis de Vries. Uiteraard refereerde hij aan het feit dat we in 2025 in Nederland 80 jaar in vrede leven. Dat betekent ook dat we 80 keer op 4 mei om acht uur twee minuten stil geweest zijn. Ook betrok hij de actualiteit erbij: “De kwetsberheid fan frijheid is oer de hiele wrâld wer fielber. Wantrouwen en polarisaasje slûpe ús libbens yn. Wy en sy. Muorren wurde opboud tusken lannen, tusken groepen, tusken dy en my.”
Speciaal bij deze Dodenherdenking was de aanwezigheid van kleindochters van de Koudumer verzetsman Tjalke van der Wal die in 1944 door de Duitsers op de Dammenseweg werd doodgeschoten. Namens de familie Van der Wal sprak Anja van der Wal, één van de kleindochters.
Een mooie traditie is dat kinderen van basisschool De Klimbeam in de aanloop naar 4 mei gedichten schrijven die met de oorlog te maken hebben. Dit jaar was het gedicht van Mirthe de Boer en Ilja van der Veer uitgekozen. Zij droegen hun gedicht over oorlog en vrede op de begraafplaats samen voor:

Oorlog en vrede
wat een verschil.
Vandaag, 4 mei,
zijn we allemaal
2 minuten stil.
We herdenken de mensen
die zijn omgekomen,
zijn opgesloten
en de mensen die zijn
doodgeschoten.
En dat was vaak zonder reden.
We zijn trots op die mensen,
die voor onze vrijheid
hebben gestreden.
Einde oorlog, einde pijn,
blij dat we weer in vrede zijn.
Hierna liepen de aanwezigen naar het oorlogsmonument dat is opgericht ter nagedachtenis aan de Koudumers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Daar legde Theunis de Vries een krans namens de gemeente. De vier aanwezige kleindochters van Tjalke van der Wal legden een krans names de familie. Nieske Lianne Bajema legde samen met Mirthe en Ilja namens De Klimbeam een bloemstuk op het monument.
Tenslotte zetten Henk de Vries en Jens Smid namens Dorpsbelangen Koudum en Jan de Vries en Jelle van der Meulen namens Histoarysk Koudum bloemen bij de vier graven van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen militairen uit Engeland en Canada. Histoarysk Koudum had ervoor gezorgd dat dit jaar voor het eerst ook foto’s van de vier jongemannen bij de grafstenen stonden.
