In Geen categorie

Wanneer je naar de plaats Koudum vraagt dan zal menig Fries dat beantwoorden met ‘Dobbefestival’. Al in de jaren ’50 werd een oude zandopgraving "de Dobbe" en veilingterrein in het Friese dorp Koudum, nabij Stavoren en Hindeloopen omgetoverd tot een evenemententerrein met een muziektent.

Vandaag de dag wordt het terrein jaarlijks omgetoverd tot een heus festivalterrein met diverse binnen- en buitenpodia onder de noemer Dobbefestival. Het Dobbefestival trekt jaarlijks duizenden mensen. Er kan inmiddels rustig worden gesteld dat dit deels openluchtspektakel voor jong en oud een begrip is geworden onder de Friese popfestivals. Zeg maar, de mem der Friese festivals.

Op zaterdag 31 mei organiseert één van de langst lopende festivals, het Dobbefestival, het muziekfestival van Friesland. In de voorverkoop kosten de kaarten slechts een tientje en op de dag zelf aan de kassa 15 euro. De deuren gaan om 15.00 uur open.

Het programma liegt er dit jaar niet om; als speciale openingsact treden De Koudumer Hofkesjongers op. Verder is er ook dit jaar niet getoornd aan de formule van meerdere podia.

Op het veldpodium – dat wederom is voorzien van een grote tent, zodat er overdekt naar de bands geluisterd en gekeken kan worden – treden op:

  • the Wavebreakers, een rockband in de breedste zin van het woord. Naast de gebruikelijke drums, bas, gitaren en zang heeft de band ook een scheurende tenor sax in de gelederen
  • Jelle B, een spontane jongen uit het noorden van Nederland die gewapend met slechts zijn gitaar iedere zaal op zijn kop weet te zetten.
  • Frysellica (tip van de organisatie), uit Utrecht komt een geluid als een aanstormende stoomtrein vol woest drinkende countryrockers. Een galopperend paard met een vloekende bankrover in het zadel. Een vierkoppig monster dat zijn recht doet gelden, genaamd Baby Face Nelson.
  • Jitiizer, behoeven zij nog enige introductie, nee toch?
  • De Heinoos, coverbands zijn er genoeg, dus wie zit er nog op een standaard band te wachten als er een prettig gestoorde live-band voor handen is die dat soort muziek op een aanstekelijke wijze combineert met een pittige presentatie en een gezonde dosis humor en dat bovendien een uiterst beweeglijk gezelschap is? Precies, dat dachten wij ook

Daarnaast is het klinkpodium omgetoverd tot een heuse club: naast de Heineken Dj’s on tour, staan dj Steff Dacampo en dj Danny de Boer te draaien aan the wheels of steel.

De jeugdsoos is omgebouwd tot een ouderwets fijn rockcafé

Om het geheel van enig cachet te voorzien is Sipke de Boer gestrikt om als presentator het gebeuren in goede banen te begeleiden.

Voor meer informatie, surf naar www.dobbefestival.com