In Geen categorie

10 april

De redactie van Koudum.nl probeert het nieuws over het coronavirus voor zover dat speciaal Koudum betreft zo goed mogelijk bij te houden. Drie weken geleden begonnen we met deze rubriek en toen hadden we waarschijnlijk nog niet in gedachten dat we deze week voor de vierde keer de kop ‘Coronavirus en Koudum’ zouden plaatsen.

Poiesz supermarkt
Om de mensen de gelegenheid te geven om zo gespreid mogelijk naar de winkel te gaan voor de paasinkopen is de Poiesz supermarkt in Koudum vandaag, Goede Vrijdag, tot 21.00 uur open. Op de zaterdag vóór Pasen is de supermarkt gewoon van 8.00 tot 20.00 uur open. Zowel eerste als tweede paasdag is de Poiesz open van 10.30 tot 18.00 uur.

Bibliotheek
Vanaf vandaag heeft de bibliotheek van Koudum een speciale afhaalservice, speciaal voor leden van de bibliotheek die in plaats van een e-book of luisterboek toch graag een papieren boek willen lezen. Er zijn alleen boeken te leen uit de eigen collectie. Op een speciale pagina van de bibliotheekwebsite wordt uitgelegd wat de mogelijkheden voor het bestellen van de boeken zijn.


9 april

De Klink
Gisteren stond er in de Leeuwarder Courant een artikel over de situatie van de dorpshuizen en wijkgebouwen in Friesland. ‘De huiskamers van Friesland’ noemt de krant ze en hun situatie in deze tijd van coronacrisis is niet best. Of, zoals Durk Grouwstra, stichtingsvoorzitter van De Klink in Koudum, het verwoordt: ,,Striemin.” De Klink krijgt 4000 euro staatssteun, maar dat gaat in april en mei alleen al op aan energiekosten.

Alle activiteiten, variërend van drukbezette popavonden tot jaarvergaderingen, zijn afgelast. De medewerkers, een vaste beheerder en zeven betaalde oproepkrachten, zitten nu thuis. De Klink is een van de 63 dorpshuizen alleen al in de gemeente Súdwest-Fryslân. Ook de gemeente kijkt naar mogelijkheden om dorpshuizen als De Klink door deze moeilijke tijd te helpen, aldus woordvoerder vand e gemeente Louis Westhof.

Bibliotheek
De bibliotheek in Koudum is ook al een tijdje dicht, maar alle bibliotheken van ‘Mar en Fean’ waartoe de bibliotheek van Koudum behoort, beginnen vanaf aanstaande dinsdag een afhaalservice. Binnenkort daarover meer.

Kerkklokken
Het is donderdag en dus hoorden we gisteravond om 19.00 uur de klokken van onze Martinikerk weer een kwartier lang luiden, net als overal in het land als een ‘boodschap van hoop en troost’ in deze tijd van de coronacrisis.

Horeca
Het betekent ook dat een deel van de horeca in Koudum vandaag weer deels aan het werk gaat: eetcafé Spoorzicht met een afhaalservice, lunchroom Mobs met een afhaal- en bezorgservice. Beide eetgelegenheden hebben deze service van donderdag tot en met zondag. Van vrijdag tot en met zondag biedt vanaf 10 april ook de snackbar van de Kuilart een afhaalservice tussen 17 en 19 uur.

7 april

Feestweek

Hoe we er in Koudum in de tweede week van september voor staan weten we niet, maar in ieder geval is de feestweekcommissie wel begonnen met de voorbereidingen voor deze feestweek. En dat gaat in deze tijd van coronacrisis hoe dan ook anders dan anders. Zo meldde de commissie gisteravond op Facebook dat ze nu niet aan tafel vergaderen, maar online in een groepsgesprek. “Even wennen voor ons”, zeggen ze, “maar het is geslaagd! Wij gaan verder met alle voorbereidingen en hopen dat we met z’n allen een groot feest kunnen gaan vieren in september! Voor nu, stay safe!”

6 april

Anderhalve week geleden kwam Cees de Jong, bezorger van huisartsenpraktijk Koudum/Wijckel in een ‘Kijkindepraktijk‘ aan het woord. Hij vond het maar niks dat hij de medicijnen niet rechtstreeks aan de mensen kon geven, omdat hij zich ook aan de 1,5 meter afstand moest en wilde houden. Nu heeft hij daar iets op gevonden: een in lengte verstelbare corona-pillen-bezorgstok (kortweg een CPB). In een filmpje laat hij zien hoe dat werkt:

CPB-stok

CPB -stokDe uitvinding van de week 💡! De in lengte verstelbare corona-pillen-bezorgstok. Super Cees, bedankt voor deze fantastische uitvinding!Covid-19#doorwerken#het beste ervan maken# klantenservice op 1 💫

Geplaatst door Apotheekhoudende Huisartsenpraktijk Koudum/Wijckel op Maandag 6 april 2020

5 april

Galerie Lytse Skientme

Ook Galerie Lytse Skientme krijgt te maken met de coronacrisis. Zo zou bij deze galerie in de Hoofdstraat de komende week de eerste expositie van het nieuwe expositieseizoen ingericht worden. Dat gaat niet door en daarom is er de zaterdag vóór Pasen ook geen feestelijke opening van deze tentoonstelling. Op de expositie zou ook plaatsgenoot Petra van der Beek van de Droomsmederij haar sieraden tonen.

De eerste expositie van 2020 wordt in principe naar 2021 verschoven. De tweede expositie van 2020 zou eind mei starten en dat zal nu hopelijk begin juni worden. Tot dan is de galerie in principe gesloten. Een enkele individuele bezoeker wordt na aanbellen wel binnengelaten, zo meldt een A4’tje op de deur.

4 april

Nu de zaken voor veel winkeliers helemaal niet zo goed lopen, hebben vier Koudumer ondernemers (Blom & Bled, boekhandel Muizelaar, Kapsalon Les Cheveux en Studio Kosmein) de handen ineen geslagen en vanaf vandaag is het EFKES TIID FOAR DYSELS pakket van deze winkels verkrijgbaar. Dit bijzondere pakket is door de ondernemers samengesteld om in deze tijd jezelf of iemand anders een hart onder de riem te steken.

Het pakket bestaat uit de volgende vier onderdelen die bij elk van de ondernemers vandaan komen:

*Een vrolijk boeket bloemen van Blom & Bled (Japke Haytema)
*Een fijn tijdschrift van Boekhandel Muizelaar (Jantje Muizelaar)
*Een heerlijk haarproduct van Kapsalon Les Cheveux (Hennie Dijkstra)
*Herstellende handcrème van Studio Kosmein ( Jiskje de Jong)

Jolanda Zuidema van Ontwerpstudio Zuiver maakte het prachtige ontwerp voor deze actie. Het EFKES TIID FOAR DYSELS pakket is te koop bij Blom & Bled, Verlengde Hoofdstraat 10 in Koudum.

Een ander opmerkelijk initiatief is vandaag te zien op de hoek van de Spoarleane en de Lytse Morra. De tekst op het spandoek zegt voldoende:

Paaswens kerken
Inwoners van Koudum kregen vandaag een bemoedigend kaartje in de brievenbus van de protestantse kerken in Koudum en omgeving. Juist omdat er in deze paastijd geen kerkdiensten zijn, sturen ze een paasgroet: