In Geen categorie

Sinds kort is er op nummer 22 in de Hoofdstraat van Koudum een computerwinkel gevestigd en dat is een heel speciale winkel. Om te beginnen is de winkel al open, hoewel er nog geen officiële opening is geweest en de winkel er aan de buitenkant nog wat kaal uit ziet. Ook wordt er nog aan de inrichting gewerkt. Daarom is Joyce Theunisse er elke dag en kunnen klanten al naar binnen lopen. Maar vooral is bijzonder aan deze computerwinkel dat er naast Joyce mensen werken die meedoen aan een werk- en leertraject via Autsiders.

Joyce Theunisse is namelijk eigenaar van Autsiders dat opgericht is omdat er mensen zijn die qua dagbesteding en werk tussen wal en schip vallen. Veel mensen met autisme hebben hier last van. Autisme is namelijk bekend vanwege de problemen die het met zich meebrengt, maar je hoort te weinig over de kwaliteiten van mensen met autisme, vindt Joyce. Deze mensen zijn vaak autodidactisch, dat wil zeggen dat ze zichzelf scholen met informatie die voor hen belangrijk is. Iemand met autisme kan daardoor op zijn of haar interessegebied functioneren als een professional. Daar wil Autsiders gebruik van maken, want dat is volgens Joyce een goede weg tot een bredere ontwikkeling en participatie. 

In de winkel van Autsiders is alles op het gebied van laptops en computers te koop, dat gaat van hardware tot software. Ook voor randapparatuur, telefoonaccessoires (hoesjes, laders, snoertjes) en laptoptassen kunnen de klanten bij de computerwinkel in de Hoofdstraat terecht. Daarnaast kan computerapparatuur hier gerepareerd worden. De deelnemers aan een traject werken en leren bij Autsiders zijn ook aanwezig in de winkel.

Via de winkel kunnen de deelnemers van Autsiders – midden in de maatschappij – werkervaring opdoen in de IT-sector en de detailhandel. Ze kunnen er werken aan hun arbeidsvaardigheden en tegelijkertijd hun sociale vaardigheden trainen en ontwikkelen. Naast de computerwinkel heeft Autsiders ook een dagbestedingslocatie aan de Tjalke van der Walstraat 34B/34C. Deze locatie is toegankelijk voor een bredere groep mensen ongeacht leeftijd en niveau. Daar kan een ieder zichzelf ontwikkelen op een terrein die voor hem of haar belangrijk is.

Autsiders heeft een overeenkomst met de gemeenten Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren. Mensen met mogelijkheden uit deze gemeenten kunnen bij Autsiders terecht voor dagbesteding en/of werken-leren. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Autsiders.