In Geen categorie

Op de vroege zondagochtend 4 juni, 1e pinksterdag, rond 6.00 uur fietst Team Wybe op de speciaal voor hen gemaakte waterfiets over het Johan Frisokanaal langs Galamadammen. Koudumers die dat wel erg vroeg vinden, krijgen de mogelijkheid om het team aan te moedigen aan de andere kant van Koudum. Rond 10.00 uur waterfietst Team Wybe van Molkwerum richting Koudum om vóór Koudum via de Yndyk naar Hindeloopen af te slaan. Op dat moment hebben de leden van het team verreweg het grootste gedeelte van hun Elfstedenfietsroute afgelegd. Zondagmiddag rond 17.30 is de verwachte aankomsttijd in Bolsward, waar ze vrijdagochtend 3 juni om 8.00 uur gestart zijn.

Een kleine waarschuwing: de doorkomsttijden op de website van Team Wybe zijn een indicatie, gebaseerd op een gemiddelde snelheid van 3,5 kilometer per uur fietsen. Het team fietst de Elfstedenroute over water op een speciaal gemaakte negenpersoons waterfiets. Ze fietsen dag en nacht door met een wisselende ploeg fietsers. Dankzij de samenwerking met Heelhollandkijkt kan via de website van Team Wybe de live-locatie én de livestream van de waterfiets bekeken worden. Het is dus slim om die eerst te bekijken voor men naar de route gaat om Team Wybe aan te moedigen.

Deze week stond in het juninummer van GrootBolsward-IJsselmeerkust een groot interview van Henk van der Veer met twee leden van Team Wybe, namelijk Douwe de Vries en Hessel Fekkes, de constructeur va de speciale waterfiets. In dat interview kwam ook de achtergrond van Team Wybe weer ter sprake. Douwe de Vries vertelt hoe zijn vriend Wybe Leenstra in 2013 ziek werd. Die ziekte bleek een ongeneeslijke vorm van kanker te zijn en Wybe Leenstra overleed in 2014. Vrienden en vriendinnen van Wybe Leenstra en zijn vrouw Wieke Fekkes vonden elkaar en richtten Team Wybe op. Doel: met sportieve uitdagingen mensen met elkaar verbinden en geld ophalen voor kankeronderzoek.

Maarten van der Weijden met enkele leden van Team Wybe

Jarenlang nu zamelt het team op deze manier geld in, inmiddels al meer dan 125.000 euro. In het interview in GrootBolsward-IJsselmeerkust (gehouden op 19 mei) spreken de teamleden uit dat er met deze waterfietstocht meer dan € 20.000 ‘binnengefietst’ wordt. Maar omdat de teller op de donatiepagina van Team Wybe een dag voor de start al op bijna € 30.000 staat, is het streefbedrag verhoogd naar € 40.000. En er worden nog steeds acties gevoerd. Vanmiddag (donderdag 2 juni) is er van 14.00 tot 20.00 uur de Marne Markt in en rond het Marne College in Bolsward. Die school voert de hele week actie waarmee wordt getracht zoveel mogelijk geld op te halen voor de Waterfietselfstedentocht. Maarten van der Weijden, die in Friesland op handen gedragen wordt dankzij zijn onvoorstelbare Zwemelfstedentocht, doet ook mee aan de acties van het Marne College. Zo geeft hij op donderdagmiddag om 15.00 uur in Bolsward een inspirerende lezing.

Het geld dat met de waterfietsactie wordt opgehaald, gaat zoals we al eerder schreven, naar de Maarten van der Weijden Foundation. Maarten van der Weijden steunt deze sportieve uitdaging dan ook met raad en daad. Hij begeleidt het team tijdens de monstertocht en zal in ieder geval morgenochtend (vrijdag 3 juni) om 8.00 in Bolsward het startschot doen en Team Wybe daar ook weer bij de finish onthalen, naar verwachting dus 1e pinksterdag, 5 juni, om 17.30 in Bolsward.

Ga voor meer informatie naar de website van Team Wybe.
Net als meer dan 250 mensen direct doneren? Dat kan via deze donatiepagina.
Vrijdag 3 juni, zaterdag 4 juni en zondag 5 juni alles volgen. Dat kan via live-locatie en stream.
Bekijken hoe deze ruim 200 kilometer lange Elfstedenroute precies is? Ga naar Afstandmeten.