In Geen categorie

We wijken even af van de normale gang van zaken en nemen alvast een voorschotje op een spectaculair onderdeel dat vandaag gaat plaatsvinden, het eigooien. Vanaf het moment dat bekend werd dat dit onderdeel op het programma zou komen, intrigeerde het ons waar dit “balspel” zijn wortels heeft. Een intensieve zoektocht bracht ons uiteindelijk, natuurlijk via Google, bij professor Karel de Koninckheere, hoogleraar aan de Universiteit van Leuven. Hij legde uit dat het “eigooien” stamt uit de 16e eeuw, toen dit onschuldige, maar vooral hilarische spel werd beoefend door personeel aan de Belgische hoven, dit om de koning en zijn familie te amuseren. Het wordt, op kleine schaal, nog steeds gedaan bij onze Zuiderburen, maar inmiddels – en dat is alweer ruim tweehonderd jaar geleden – is het daar omgedoopt tot “eivangen”. Dit om de simpele reden dat er best respect bestond voor degene die het ei moest gooien, maar dat de opdracht voor de vanger toch aanzienlijk zwaarder was. Hier dringt zich ook de vergelijking op met kaatsen: een bal het veld in timmeren is één, maar kijk eens naar de atletische bewegingen van de tegenpartij. Die moet toch echt iets meer in huis hebben. Dat het eigooien/eivangen iets te maken zou hebben met het Romeinse “est rana muscas captans”, ofwel “een kikker die vliegen vangt” verwijst De Koninckheere naar het bekende rijk der fabelen.

En dan het overzicht van gisteren, donderdag. Dag 6 kende slechts twee activiteiten, maar dat vond de Feestcommissie met de bomvolle dag van vandaag voor de boeg eigenlijk helemaal niet erg. Langzamerhand slaat het fysieke verval toch wel een beetje toe, want organiseren doe je niet alleen voorafgaand aan een feestweek, maar ook tijdens. Voortdurend moet er toch altijd wel weer even worden overlegd en bepaalde zaken bijgesteld en dat vreet natuurlijk energie. Goed, gisteren dus eerst de 65+-bustocht. Het was weer warm, dus zou je makkelijk kunnen veronderstellen dat de mensen zouden wegblijven. Niets was minder waar, de bus was gewoon vol en men kon net als vorig jaar weer genieten van een prachtige tocht door de Zuidwesthoek en een lunch in GalamaDammen.

De digitale redactie nam gistermiddag nog even een kijkje in de Klink waar de repetities plaatsvonden voor de playbackshow en dat beloofde veel moois. En dat werd het ook. Er werd opgetreden in twee groepen, tot 10 jaar en tot 15 jaar. De eerste prijs, een wisselbeker, ging naar Rosanne Zeldenrust, die Whenever van Shakira voor het voetlicht bracht, gevolgd door Jantina Feenstra en Carina Melchers, met op de derde plaats Myrthe Hooijmeijer, Simone Spijkerman en Johanna Hoekstra. In de groep tot 15 jaar ging de eerste plaats naar John, Alt, Jan en Erwin met het nummer Disco Inferno van The Tramps. De tweede plaats was voor Tina Pries en de derde podiumplaats ging naar Gert Bonnema en Jildert van der Zee. De aanmoedigingsprijs ging naar Geeske de Boer, die graag in de voetsporen wil treden van Madonna, maar dan moet ze nog een paar jaartjes geduld hebben. En dan was er tijdens het juryberaad ook nog een gastoptreden van Nico en Arjan Stokman en Ivo Kramer, die samen met Acro Gym het nummer Boten Anne brachten. En toen het allemaal achter de rug was? Toen kwam daar weer een leger van vrijwilligers dat de grote zaal van de Klink weer terugbracht in de oorspronkelijke staat alsof er niets gebeurd was. Grote klasse!

Het werd een mooie avond voor de jury, bestaande uit Janny Pruiksma, Aagje Smit en Taeke Wouda en voor de presentatoren Femke de Jong en Bart de Boer

We gaan weer iemand van de Feestcommissie aan u voorstellen, Marcha Meijer. Ze gaf onder “Specialiteiten” een drietal zaken aan en vond – net als we dat eerder deze week met Ilona van der Goot deden – dat we daar onze eigen kleur maar aan moesten geven. Met alle risico’s vandien natuurlijk.

NAAM Marcha Meijer

LEEFTIJD 26 jaar

BEROEP activiteitenbegeleidster SMO Fryslan, met dak- en thuislozen

HOE LANG AL IN FEESTCOMMISSIE eerste jaar

SPECIALISATIE hier gaf ze aan “creatief, improvisatie en sociaal”. Marcha, laten we afspreken dat we in een bikkelharde, vlijmscherpe evaluatie na afloop van de feestweek zullen vaststellen of je er iets van hebt waargemaakt.

MOTIVATIE Ik werd gevraagd voor de feestcommissie en het leek mij erg leuk mee te helpen met het organiseren van de activiteiten in de feestweek. Ik voel me betrokken bij Koudum en hou ook wel van een feestje. Een goede combinatie dus voor mij. Bovendien is het een erg leuke commissie, maar eigenlijk is het allemaal nog nieuw voor mij. Ik heb nog geen duidelijk beeld hoe het nu is om de feestweek echt achter de schermen mee te draaien. In ieder geval ben ik enthousiast en heb ik zin in de feestweek!

Vandaag wordt een drukke dag voor Marcha en haar collega’s van de Feestcommissie. Laten we maar eens opsommen wat er zoal voorbij komt: van 10.00 tot 12.00 uur de Beantsje Kriich, het straatfestival in het centrum, van 12.30 tot 16.00 uur Matinee in de Klink, om 14.00 uur wordt ook in de Klink de stamppot opgeschept, daar begint om 16.00 uur het Aaigooien, als alles is opgeruimd, komen de toneelliefhebbers aan de beurt met “In moai stikje” en dat zal het ook vast wel zijn en tenslotte is er de beroemde (of beruchte?) Karaoke in Spoorzicht. Wie dat allemaal overleeft, kan zichzelf met een gerust hart een kanjer noemen.