In Geen categorie

Hoeveel kinderen zich gisteren hebben gemeld voor deelname aan de vossenjacht, weten we niet precies, maar wel dat het er zeer velen waren. Opnieuw prachtig weer en dat was mooi, want nu konden ze rustig Koudum doorkruisen. Ze werden op pad gestuurd met een A4-tje vol foto’s van gebouwen, huizen en allerlei markante plaatsen die ze moesten gaan zoeken. Onderweg zouden ze dan letters tegenkomen die samen een woord vormden. Er waren twee groepen met verschillende route’s, de onderbouw tot 7 jaar en de bovenbouw vanaf 7 jaar. De eerste groep zou na het lopen van de goede route moeten komen tot het woord “oranje”, de tweede tot “oranje feestweek”. Het was weer eens een andere (vrije) woensdagmiddaginvulling, die opnieuw duidelijk maakte dat wie de jeugd heeft, ook de toekomst heeft.

‘s Avonds het ringrijden, dat volgens Jan de Vries – en die is historisch toch wel heel goed ingevoerd – al zeker tien jaar op het programma staat. Er waren veel Friezen aanwezig en dan hebben we het niet eens in de eerste plaats over het publiek, want dat spreekt voor zich, maar we bedoelen die prachtige Friese paarden die we hebben gezien. Ze brengen een elegantie die zijn weerga niet heeft, kijk naar dat lopen, geweldig! We kennen een schrijver die hier gezegd zou hebben “Mijn ogen hebben feestgevierd” en dat zou absoluut de lading dekken. Aan de start verschenen 34 prachtige combinaties met Friezen dus, maar ook met minipaardjes, stampende Belgen en trots meerennende pony’s. Er was een schitterende combinatie van een Fries paard met een kunstig beschilderde sjees, maar ook die boerenwagen uit Wartena mocht er zijn. En er waren die drie “gewone” paarden in het weiland tegenover Westeweg 24 die jaloers keken naar hun voortrazende collega’s in de wedstrijd. De twee jury’s, die voor het ringrijden en die voor het schoonste geheel, hadden het knap lastig, maar kwamen er tenslotte natuurlijk wel uit:

Schoonste geheel ander ras W. Huitema Workum

Schoonste geheel Fries J. Dijkstra Echtenerbrug

Schoonste geheel pony B. Bootsma Koudum

Silveren Swipe (ringrijden) Even een opmerking. Er moest een barrage aan te pas komen om tot een definitieve eindklassering te komen, maar die leidde uiteindelijk tot de volgende uitslag:

1. W. Eppinga Sondel

2. W.F. Bootsma Franeker

3. H. van Doeveren Peins

4. P. Bleeker Workum

5. D. Postma Workum

En de Poedelprijs, dit jaar bestaand uit een riant suikerbrood, ging naar Danielle Wester en Anja Lycklema uit Koudum.

De avond werd afgesloten door de volleyballers in de Sandobbe. De algehele teneur was toch wel dat ze maar naar één ding vooral uitzagen, het einde van het toernooi. Want dat zou betekenen douchen, aankleden en de kantine in om daar een glaasje te drinken. Een glaasje? Vult u zelf maar in…

Voor de statistieken toch nog maar even de uitslag, althans het podium:

1. Friesland Bank

2. De Agrariërs

3. Vijf tegen vijf

De stand tussen de vrouwen en de mannen van de Feestcommissie was tot gisteren 3-2 in het voordeel van de vrouwen, maar die stand wordt vandaag weer gelijk getrokken. Kijk maar, hier komt Wybe Leenstra.

NAAM: Wybe Leenstra

LEEFTIJD: 29 jaar

BEROEP: Commercieel Medewerker NVB Bouwstoffen Leeuwarden

HOE LANG AL IN FEESTCOMMISSIE: 1e jaar

SPECIALISATIE: Natuurlijk zullen we bij elk onderdeel betrokken zijn, maar de autopuzzeltocht, bingo, het aaigoaien, het straatfestival (Beantsje Kriich) en de pluimveekeuring zullen mijn specialistische onderdelen zijn.

MOTIVATIE:

Dit is mijn 1e jaar in de feestcommissie en het bevalt mij uitmate goed. We hebben een leuke

groep, waardoor het bij de vergaderingen alleen maar gezellig is. Door de vele ideeën van iedereen, zal het dit jaar zeker een geslaagde feestweek worden. Hopelijk hebben we net zo mooi weer als vorig jaar.

Het programma van vandaag kent twee elementen: vanaf 15.00 uur de 65+-middag in De Finke en de voor de digitale redactie van Bulte Nijs Online slopende Playbackshow. Maar morgen kunt u desondanks toch weer rekenen op een verslag plus uitslag.