In Geen categorie

Op zaterdag 12 augustus is iedereen om 16.00 uur welkom op de openingsreceptie van een nieuwe expositie in Galerie Lytse Skientme. Daar is tot 16 september grafisch werk te zien van Harm Noordhoorn naast keramiek van Tjabel Klok en schilderijen van Gerda Hulsinga.

De Castricumse graficus Harm Noordhoorn toont in Koudum onder de titel Typische types zijn typografische ‘druksels’, waarin onder meer de kikker in vele gedaanten – van mafkikker tot driftkikker – wordt verbeeld. Zo is goed te zien hoe knap en humoristisch hij grafische technieken, materialen en vormen combineert. Noordhoorn houdt van het oude grafische ambacht en is gegrepen door de magische wereld van de typografie. Op zijn antieke persen maakt hij kunst waarin typografie, boekdrukkunst, fotografie en grafiek samenkomen.

Keramist Tjabel Klok uit het Friese Opeinde gebruikt oude decoratie- en stooktechnieken op een geheel eigen wijze. Primitieve, oud-Mexicaanse en oosterse decoratie- en stooktechnieken vormen een sterke inspiratiebron voor zijn werk. In de raku-techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren. In het naked-raku-werk zijn de kleuren vervangen door grafische lijnen en patronen als herinnering aan de voorheen aanwezige glazuurlaag.

Gerda Hulsinga heeft haar atelier in Oentsjerk, waar ze haar schilderijen met acrylverf op doek schildert. Inspiratie haalt ze uit het Friese landschap: de wadden, een haventje, rietland, een dorp aan de horizon of een schuurtje met bomen in een leeg weidelandschap. Aan dat landschap, bij voorkeur in de winter, geeft ze op een speciale manier kleur en vorm. Door te werken met de primaire kleuren, aangevuld met wit, zwart en gebrande omber en door haar speciale kwastgebruik ontstaat een aparte sfeer.

De expositie van het werk van deze kunstenaars is van 10 augustus t/m 16 september in Galerie Lytse Skientme, Hoofdstraat 26 in Koudum. Op de zomermarkt van dinsdag 15 augustus geeft Harm Noordhoorn daar demonstraties druktechnieken.