In Geen categorie

Mantelzorg is mooi, maar soms ook intensief. Het kan helpen als je je verhaal kwijt kunt of even kunt ontspannen. De Stipepunten van Sociaal Collectief in Sneek, Bolsward en Koudum bieden mantelzorgers de nodige ondersteuning.

Ik, mantelzorger? Veel mensen die voor een naaste zorgen, zien zichzelf helemaal niet als mantelzorger. Meestal vinden ze de zorg voor hun ouders, partner of kind heel normaal. “Mensen zeggen vaak: ‘Ach, het hoort er gewoon bij’”, aldus Nynke de Boer, opbouwwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Collectief. “Ze doen het uit liefde en het voelt als vanzelfsprekend.”

Wat is mantelzorg?
Toch ben je wel degelijk mantelzorger als je langdurig en onbetaald voor iemand in je omgeving zorgt. Bijvoorbeeld voor je partner met dementie, een gezinslid met niet-aangeboren hersenletsel of je kind met een beperking. Het kan ook gaan om een oudere buurman of zieke vriendin. Ook een kind dat meehelpt in de zorg voor bijvoorbeeld een chronisch ziek broertje of zusje is mantelzorger. Mantelzorg kan bestaan uit begeleiding, verzorging of huishoudelijke hulp. Soms houdt de zorg ook verpleegkundige handelingen in.

24/7
Mantelzorg is mooi en waardevol, maar kan ook zwaar en intensief zijn. “De zorg gaat vaak 24 uur per dag door”, zegt Gerda Muller, coördinator bij Sociaal Collectief. “Als partner of ouder hou je weinig tijd voor jezelf over en je wereldje kan heel klein worden. Je zou wel weer eens willen sporten of ergens willen koffiedrinken, maar wie zorgt er dan voor je partner of je kind?”

Stipepunt
Vaak gaat er vooral veel aandacht naar de zorgvrager en niet naar de mantelzorger. Het kan een groot verschil maken als je als mantelzorger ergens je verhaal kunt delen en hulp kunt vragen. De drie Stipepunten van Sociaal Collectief bieden laagdrempelige ondersteuning aan mantelzorgers. “We bieden een luisterend oor, geven informatie en organiseren diverse activiteiten”, legt Gerda uit. “Op de Stipepunten zijn onze vrijwilligers Elsemiek Blom, Aukje Wispelweij en Alie Jongema op vaste tijden aanwezig. Bij hen kun je je verhaal kwijt en vragen stellen. Je kunt gewoon naar binnen lopen.”

Activiteiten voor mantelzorgers
De activiteiten die de Stipepunten voor mantelzorgers organiseren, variëren van een workshop stoelyoga en een lezing tot een kookworkshop, theatervoorstelling en webinars. “Met informatieve en ontspannende activiteiten willen we mantelzorgers een beetje ontlasten en op adem laten komen”, zegt Gerda. “Eén of twee uur iets anders doen kan al meer lucht geven. Mantelzorgers raken met elkaar in gesprek en dit biedt herkenning. Iedere mantelzorgsituatie is anders, maar het helpt soms al enorm als je begrip krijgt.” Het Jongerenwerk van Sociaal Collectief organiseert daarnaast leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers tussen de 10 en 17 jaar.

De Stipepunten en de gemeente Súdwest-Fryslân nemen ook deel aan de jaarlijkse provinciale respijtweekenden voor mantelzorgers. Dit zijn ontspannen weekendjes weg voor mantelzorgers die overbelast zijn of dreigen te raken.

Mantelzorgpas
Mantelzorgers in de gemeente Súdwest-Fryslân kunnen zich inschrijven bij een Stipepunt. Nynke: “Je kunt gewoon langskomen of je inschrijven via de website stipepunt.nl. Je ontvangt dan onze nieuwsbrief met onder andere informatie over mantelzorg en activiteiten. Én je krijgt de mantelzorgpas. Met deze pas kun je gratis of met korting gebruikmaken van een groot aantal professionele diensten, zoals een lidmaatschap bij MantelzorgNL. De pas biedt ook toegang tot uitstapjes en ontspannende activiteiten.”

Inmiddels hebben zo’n 1600 mantelzorgers zich ingeschreven bij een Stipepunt. “Als je bedenkt dat er volgens cijfers van MantelzorgNL zo’n 25.000 mantelzorgers in onze gemeente wonen, zijn die 1600 mantelzorgers het topje van de ijsberg”, geeft Gerda aan. “Weet dat je er als mantelzorger niet alleen voor staat! We kunnen de zorg niet wegnemen, maar wel iets verlichten.”

Informatie en openingstijden van de Stipepunten vind je op de website stipepunt.nl. Op de foto boven het artikel staan de medewerkers bij het nieuwe Stipepunt aan de Smidsstraat 5b in Sneek. Van link naar recht: Gerda Muller, Aukje Wispelweij, Alie Jongema en Nynke de Boer.