In Geen categorie

Deze week is begonnen met de sloop van het oude gebouw van verzorgingshuis De Finke. Allereerst is de verbinding weggehaald tussen het oude gebouw van De Finke en Ravelijn. Aan deze kant van De Finke is het de komende weken dus nog een puinhoop, terwijl aan de andere kant, in de nieuwe appartementen alles een beetje begint te wennen. De bewoners en de medewerkers vormen met elkaar een huishouden. Daarbinnen doen ze zoveel mogelijk gezamenlijk de werkzaamheden zoals het eten bereiden en de boel schoon houden.

De bewoners die dat kunnen helpen met alledaagse klusjes, zoals het doppen van boontjes, het schillen van aardappels of het doen van de afwas. Bewoners hebben daadwerkelijk inspraak in de dagelijkse gang van zaken. Zo bepalen ze samen met de medewerkers het weekmenu en in verschillende woningen is democratisch besloten om ‘s avonds de warme maaltijd te gebruiken in plaats van ‘s middags. De bewoners hebben ook inspraak gehad in de inrichting van de woningen die er dan ook van binnen allemaal anders uit zien.

Project moestuin

Er loopt ook een project om in de tuin naast de gebouwen een moestuin in te richten. Daar zijn vrijwilligers van buitenaf bij nodig. Vandaar dat het project van de moestuin aangemeld is voor de actiedag NLDoet van het Oranjefonds. Op zaterdagmiddag 29 mei kunnen de vrijwilligers meehelpen met de aanleg van de moestuin. Maar het onderhouden van de moestuin gebeurt natuurlijk niet op één dag, daarom zoekt De Finke vrijwilligers die het onderhouden van de moestuin op zich willen nemen. Het doel is ambitieus, namelijk een functioneel aangelegde moestuin voor de ouderen van het wooncomplex. Die kunnen dan groente uit hun eigen tuin. Ook wordt er via de vrijwilligers een verbinding gemaakt met het dorp, zodat de bewoners de sociale contacten met de mensen uit het dorp behouden.

Ondertussen moet er aan de voorkant van de nieuwe appartementen nog een hoop werk verzet worden. Inmiddels is een parkeerterrein aan de zijkant van de nieuwe Finke vorige week gereed gekomen. Dat is fraai afgewerkt met een aantal bomen.

Wie een beetje wil volgen wat er zoal gebeurt in de verschillende woningen van De Finke kan af en toe eens een kijkje nemen op Facebook. Onder de naam Hinke van Patyna – Finke plaatst Finkemedewerkster Hinke Ypma daar regelmatig fotootjes van activiteiten van de bewoners.

Luitzen de Vries -