In Geen categorie

Pagina 10 en 11, net na het midden van het oktobernummer 2024 van Bulte Nijs, de dorpskrant van Koudum, worden begrijpelijkerwijs helemaal in beslag genomen door een fraai en kleurrijk (foto)verslag van de zestigste editie van de Feestweek Koudum. Het laat zien dat de feestweekcommissie blij mag zijn met de geslaagde Feestweek. Na afwezigheid in het laatste nummer vóór de zomerstop van Bulte Nijs, is de pagina van Romke en Rinske, de ‘toerkaën’ van Koudum, nu wel weer aanwezig. Niet zo gek dat de Koudumer torenkauwen reageren op het bezoek van de ooievaars aan de kerktoren. En passant leveren de kauwen wat milde maatschappijkritiek en zijn er weer mooie Friese woorden te leren.

De ooievaars op de Koudumer kerktoren duiken ook op in het interview dat redacteur Wouter van der Molen had met kraamverzorgster Piertsje de Jong. Zij vertelt aan de verslaggever hoe ze al meer dan veertig jaar het boeiende en afwisselende beoep van kraamverzorgster uitoefent. Bij de geboorte van meer dan duizend baby’s heeft zij inmiddels geholpen. Ook vertelt ze dat de kern van haar beroep niet veranderd is, maar wel is de zorg complexer geworden en zijn de gezinssamenstellingen soms anders dan vroeger. Uiteraard komt deze redacteur ook weer met een lekker recept, dit keer met de herfstgeuren van een speculaas-appel-kruimelvlaai.

Redacteur Rob Goedhart interviewde maar weer eens Bas Oosterbaan die als ‘de ‘Friese Palingroker’op vrijdag en zaterdag zijn gerookte paling varend op een bootje in Amsterdam verkoopt. Ook doet deze redacteur onder de kop ‘Cancelen – ook in Koudum’ dringend een beroep op de mensen in Koudum die meteen denken te moeten reageren en hun dorpsbewoners lastig vallen na geruchten. Het slot van het artikel: “Misschien is het goed om eerst eens rustig achterover te gaan zitten en te bedenken wat dit teweeg brengt. En misschien is het goed dan tot de conclusie te komen dat dat ‘gecancel’ er niet toe bijdraagt om een plezierige sfeer te hebben in een dorp als Koudum.”

De familie Munniksma legt op de voorpagina van dit nummer van Bulte Nijs haarfijn uit waarom er nog steeds geen (betaalbare) woningen staan op het braakliggende terreintje aan de Zwarteweg. De plannen van de familie Munniksma, van wie dit stukje grond was, voor betaalbare woningen voor Koudumer starters zijn door de zeer moeizame houding van de gemeente nooit gerealiseerd. Uit arren moede heeft de familie het stuk grond uiteindelijk verkocht en de nieuwe plannen komen dus niet meer uit de koker van de familie Munniksma die het artikel eindigt met de hoop “dat de gemeente nu eindelijk iets gaat bedenken om starters in Koudum aan woningen te helpen.”

Ook in deze editie Bulte Nijs aandacht voor Beantje fan it jier 2024 Jan Merkus (“de toeterende jiskeman”), het vertrek van Jan de Pianoman uit Koudum, het veertigjarig bestaan van de Koudumer badmintonclub en een elektrische oefenauto van de gemeente Súdwest-Fryslân voor de brandweerpost in Koudum. De winnende foto van de fotowedstrijd van de Feestweek van Sietske Falkena is te zien, met het prachtige beeld van de helikopter achter de torenspits van de Martinikerk waar de Koudumer vlag wappert. Daarnaast aandacht voor een lezing in Oudemirdum over de watersnoodramp van 1825 die ook Súdwest-Fryslân teisterde en de opening van een pestkliniek in Leeuwarden.

Verder een kort verslag van Centrium Pop 1824 op 31 augustus waarbij drie bands op het Frieslandplein optraden. Histoarysk Koudum bereidt zich voor op de expositie in januari-februari 2025 over het heugelijke feit dat Koudum in april 2025 80 jaar geleden bevrijd werd van de Duitsers. De historische club roept mensen op om te kijken of er nog leuk materiaal (brieven, foto’s, voorwerpen) ergens op zolder of in een doos liggen uit de Tweede Wereldoorlog die op de expositie getoond kunnen worden. Jelle van der Meulen schrijft in zijn Friese column over een Nederlandse historische roman uit de negentiende eeuw waarin Koudum drie keer voorkomt.

Namens Dorpsbelangen Koudum (DBK) vult Saskia Faber haar column onder andere met het afscheid van redacteur Lourens de Vries van Bulte Nijs, de geplande upgrading van de milieustraat in Koudum en de komende interne en externe overleggen waarin DBK zich gaat mengen. Wederom probeert DBK het ledental van deze bijzonder nuttige vereniging op te krikken. Meer dan dertig jaar al verzorgt DBK de uitgave van de Koudumjer dorpskrant Bulte Nijs die bij de leden in Koudum negen keer per jaar bezorgd wordt. Ruim 80% van de huishoudens in Koudum is al lid van DBK, maar de ambitie van het huidige bestuur is om daar 100% van te maken.

Daarom vraagt de Vereniging Dorpsbelangen Koudum aan de 20% die nog geen lid is om ook lid te worden. Het lidmaatschap kost slechts € 16,50 per jaar. Daarvoor krijgen de leden negen maal per jaar de fraai verzorgde dorpskrant van Koudum Bulte Nijs in de brievenbus. En even belangrijk: de steun van (alle) Koudumers is nodig om de vereniging sterk te maken in het overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân en andere organisaties. Lid worden kan door een mail te sturen naar het secretariaat van DBK: dbkoudum@gmail.com.

Ten slotte: de redactie van Bulte Nijs kan wel versterking gebruiken, nu zij nog maar bestaat uit Tine Hekker-van Leeuwen (eindredactie) en de redacteuren Wouter van der Molen en Rob Goedhart. Wie met enige regelmaat wil meehelpen met het schrijven van artikelen voor Bulte Nijs kan zich melden bij de redactie via e-mail bultenijs.redactie@gmail.com.

Bulte Nijs wordt negen keer per jaar kosteloos bezorgd bij de leden van Dorpsbelangen Koudum. Losse nummers (€ 2,00) zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Muizelaar, Hoofdstraat 11 in Koudum.