In Geen categorie

Voor het eerst sinds twee jaar organiseren de culturele instellingen in Koudum – De Súdwester, de Bieb en Histoarysk Koudum – weer een activiteit. Schrijfster/historica Eva Vriend (1973), bekend van succesvolle non-fictie boeken als Het Nieuwe Land (2013) en vooral Eens ging de zee hier tekeer (2020), geeft op donderdag 28 oktober een lezing in de grote zaal van dorpshuis De Klink in Koudum waarin haar laatste boek centraal staat.

Op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht. De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou voortstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo’n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen?

In het veelgeprezen Eens ging de zee hier tekeer staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend in dat boek een groots verhaal over vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan, de houvast die traditie biedt en de veerkracht die vereist is om vooruit te komen. Daar kan zij ook levendig over vertellen.