In Geen categorie

Op donderdag 4 mei a.s. herdenkt Nederland alle burgers en militairen die in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen, sinds het uitbreken van Tweede Wereldoorlog. In Koudum vindt deze herdenking traditiegetrouw plaats tijdens een plechtige bijeenkomst op de nieuwe begraafplaats.

Ook dit jaar is de Oranjevereniging betrokken bij de dodenherdenking. Mocht u hier aan mee willen doen, dan bent u van harte uitgenodigd. We vertrekken in stilte om 19.30 uur vanaf het pleintje bij de Martinikerk richting de nieuwe begraafplaats, onder begeleiding van een aantal drummers. Op de begraafplaats zal fanfare Nij Libben, zoals ieder jaar, haar muzikale medewerking verlenen.

Na twee minuten stilte om 20.00 uur en het Engelse en Nederlandse volkslied volgt er namens het gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân een toespraak van wethouder Durk Stoker

Yara Bakker draagt hierna het zelfgeschreven gedicht “Waarom” voor waarop de kranslegging volgt: Durk Stoker namens de gemeente en Rob Laan namens Koudum. Minke van Berkum en Jetze Siemensma leggen namens de beide basisscholen een krans bij het monument.

De plechtigheid zal worden afgesloten met het lezen van het gedicht "Het was een nare tijd" gemaakt door Roan Wijnsma, en voorgelezen door Fenna Haytema.

Ter afsluiting is er voor het publiek gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument of bij één van de graven van geallieerde vliegeniers afkomstig uit Engeland en Canada.