In Geen categorie

Begin februari werd het boek Verzwegen zeeheld, Jacob Benckes (1637-1677) en zijn wereld gepresenteerd in het Friesch Scheepvaartmuseum in Sneek, waar tegelijkertijd de expositie over Jacob Benckes werd geopend. Het was een bijzondere en feestelijke presentatie met boeiende sprekers.

Een terugblik

De presentatie werd geopend door directeur Seffinga van het Scheepvaartmuseum, die de aanwezigen meenam naar The Met(ropolitan Museum of Art) in New York, waar schilderijen van Jacob en zijn verloofde hangen. Het was bijna gelukt deze schilderijen van Nicolaes Maes naar de expositie te krijgen. Helaas waren de lijsten, die bij de oudste exemplaren van het museum horen, te kwetsbaar en mochten niet per vliegtuig vervoerd worden. Jan de Vries gaf in zijn verhaal over de totstandkoming van het boek een kijkje in de keuken. Om zo in de geschiedenis van een dorpsgenoot te duiken moet je er bijna een obsessie voor ontwikkelen, zo vertelde hij. Maar zo’n "obsessie" kan je letterlijk en figuurlijk ver brengen.

Het eerste exemplaar werd door Jan de Vries aangeboden aan kapitein-ter-zee Frank Lenssen, chef staf van de Nederlandse maritieme strijdkrachten. Samen openden ze daarna de expositie Jacob Benckes, een vergeten zeeheld uit Koudum, die nog te zien is tot 6 mei.

Lezing over onze Koudumer zeeheld

Op donderdag 12 april houdt auteur Jan de Vries in De Klink in Koudum een lezing over zijn boek. Het gaat natuurlijk over Jacob Benckes, onze Koudumer zeeheld. Er is wel een straat naar hem genoemd, maar verder weten we nog weinig van deze zeeman.

Plaats: De Klink, ds. Tinholtstraat 1

Aanvang: 20.00 uur

Kosten: € 5.00 incl. een kop koffie/thee

Organisatie: Stichting Histoarysk Koudum, Bibliotheken Mar en Fean en Boekhandel Muizelaar.

Vooraf aanmelden is niet nodig. Kaartverkoop vindt plaats voorafgaand aan de lezing.

Bron: Bibliotheek mar en Fean