In Geen categorie

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de KunstRoute Koudum heeft een van de cursisten, de heer Hans Dusoswa, een beeld geschonken aan de KunstRoute. Door mee te doen aan een prijsvraag kan dit beeld door de bezoekers van de KunstRoute worden gewonnen. Het beeld staat opgesteld in Galerie De 13 Manen in de Hoofdstraat.

Hans Dusoswa is in hart en nieren een musicus. Na zijn afstuderen aan het conservatorium in Den Haag kreeg hij zijn eerste baan in het Nederlands Kamerorkest. Vanaf 1975 tot zijn pensionering in 1998 heeft hij als altviolist in het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Amsterdam gespeeld.

Na een tijdje in Zuid Frankrijk te hebben gewoond is hij teruggegaan naar Nederland.

Hans: "Toen ik niet meer kon spelen wilde ik toch wat met mijn handen doen. In de Kunstkrant las ik over het Beeldhouwcentrum in Koudum. Ik ben naar Koudum gereisd en heb aan Herma Bovenkerk gevraagd: kan ik dat nog leren, beeldhouwen?

Ik mocht ‘zo maar’ een beeld maken en dat was na een week klaar. ‘Het’ zat in mijn handen."

Is er een overeenkomst met zijn beroep als violist? Hij werkt met lange lijnen, die hij door de steen hakt en hij ‘voelt’ veel met zijn handen. Hij staat open voor het ritme in een beeld.

In twee jaar tijd heeft hij tien beelden gemaakt. Hoe komt hij aan de onderwerpen? Hans: "Ik heb veel gereisd, het liefst met een rugzak, en bezocht vooral ruïnes en oude culturen met tempels en natuur. Hieruit put ik de inspiratie."

In het beeld dat hij schenkt is dit ook verwerkt; de twee delen worden vastgehouden door boomwortels.

Hans heeft in het beeldhouwen een nieuwe bezieling ontdekt. Net als de discipline in zijn beroep is hij ook drie uur per dag bezig met beeldhouwen.

Hij heeft dit beeld geschonken omdat hij het zo’n fantastisch initiatief vindt dat amateurbeeldhouwers met kunstroutes bezig zijn.

Tijdens een klein festival, georganiseerd door het Beeldhouwcentrum, vindt de opening van de KunstRoute op zaterdag 1 juni om 13.15 uur plaats op het kerkplein, waar Hans zijn beeld zal onthullen.