In Geen categorie

Onder de intrigerende kop ‘Consumenten willen geen doorlopend krediet, maar een caravan’ stond vorige week zaterdag in het Het Financieele Dagblad (FD, niet te verwarren met het Friesch Dagblad) een zeer uitgebreid artikel over onze plaatsgenoot Rob Goedhart. De aanleiding van het artikel zijn de successen – en de daarbij blijkbaar horende frustraties – die hij behaalde in zijn strijd voor cliënten die in de problemen kwamen door de schandelijk hoge rentes die banken bij leningen rekenden.

In Koudum kunnen de mensen Rob Goedhart tegenkomen als actief lid van de Centrium Commissie en als toetsenist van het trio Laaghangend Fruit. Sinds een paar maanden is hij penningmeester van Oeverzwaluwen Tennis en deze week trad hij in de pers naar voren als lijstduwer bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van de nieuwe partij Nieuw Sociaal in Súdwest-Fryslân.

Maar journalist Eva Rooijers introduceert onze dorpsgenoot als volgt “Financieel belangenbehartiger Rob Goedhart strijdt al jaren voor compensatie van woekerrenteklanten. Met succes. Banken hebben al bijna een miljard opzij gezet om honderdduizenden mensen te compenseren.” Daarna vertelt ze stap voor stap het verhaal hoe Goedhart met zijn Stichting Geldbelangen sinds 2014 strijdt tegen de hoge rentes die banken aan hun klanten rekenen voor geldleningen. Een groot onrecht, meent Goedhart, dat zou anders moeten.

Aanvankelijk lijkt het een strijd die niet gewonnen kan worden. In eerste instantie wijst het Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, de klacht af die Goedhart namens een cliënt indient. Maar hij laat het daar niet bij zitten. “Hij is een man die het gevecht niet schuwt. ‘Er zijn twee dingen waar ik niet tegen kan: onrechtvaardigheid en arrogantie’”, zo staat het in het artikel.

Goedhart werkt vanuit de werkkamer aan zijn huis dat staat aan de Wetterbies in Koudum. Als hij in het consumentenprogramma Kassa verschijnt melden zich meer gedupeerden en dan blijkt het probleem nog veel meer mensen aan te gaan dan aanvankelijk gedacht. Duidelijk legt Goedhart uit hoe de business van doorlopende kredieten zeer winstgevend werd bij talloze banken, maar een financiële en emotionele ramp voor nog veel meer klanten.

De zaak wordt uiteindelijk – mede door de ruime aandacht die het programma Kassa aan deze praktijken blijft besteden –  zo groot dat die voor Rob Goedhart als eenmanszaak te groot wordt en hij draagt de onderhandelingen over de compensatieregeling met ABN Amro in 2021 over aan de Consumentenbond. Omdat hij vindt dat de Consumentenbond zich te makkelijk heeft laten afschepen met te lage vergoedingen door deze bank, ziet Goedhart zich daarna toch genoodzaakt weer op de barricade te klimmen, zoals het FD het omschrijft.

“Bij elkaar hebben banken inmiddels €800 mln opzij gezet om de schade te herstellen. Een enorm bedrag. Was het ooit zover gekomen als Goedhart zich niet in dit dossier had vastgebeten?” Dat vraagt Eva Rooijers zich aan het slot van haar artikel in het FD af. Hij heeft het niet alleen gedaan, zo antwoordt ze zelf. “Maar hij stond wel aan de basis.”

Het artikel van Eva Rooijers stond in Het Financieele Dagblad van zaterdag 29 januari 2022 op pagina 12. Het is ook online te lezen.