In Geen categorie

“Vanavond herdenken wij – in kleine kring – de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was ná de Tweede Wereldoorlog.” Deze woorden, uit de mond van de voorzitter van de Oranjevereniging Koudum klonken tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Algemene Begraafplaats in Koudum.

Door de coronamaatregelen konden er niet veel mensen aanwezig zijn bij het Koudumer oorlogsmonument dat de slachtoffers herdenkt die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië. De Oranjevereniging Koudum kon slechts een zeer sobere bijeenkomst organiseren. Er mochten in totaal 30 mensen aanwezig zijn bij de plechtigheid. De Oranjevereniging had ervoor gekozen om de kinderen van groep 8 van basisschool De Klimbeam in Koudum hiervoor uit te nodigen.

Een drietal leerlingen droeg ook een gedicht voor bij de plechtigheid. Vier leden van Nij Libben speelden muziek, waaronder naast het Nederlandse volkslied ook het Engelse volkslied ‘God save the Queen’. Bij het monument ter nagedachtenis aan Koudumer verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen en in Nederlands-Indië omgekomen Koudumers, liggen ook de graven van de Engelse en Canadese vliegers van wie het toestel in 1942 bij Koudum neerstortte. Er werden kransen gelegd namens de gemeente Súdwest-Fryslân, namens basisschool De Klimbeam en namens de Oranjevereniging Koudum.

Bevrijdingsdag

Vanwege de coronamaatregelen waren er in Koudum geen festiviteiten in het kader van Bevrijdingsdag. In heel Nederland werd maar op zeer beperkte schaal iets georganiseerd. Wel was er in het hele land speciale Vrijheidssoep gemaakt. In Friesland werd de soep op een bijzondere manier naar de mensen toe gebracht. Zo’n 180 legervoertuigen vervoerden de soep naar 10.000 ouderen in de provincie. Het ging om oude legervoertuigen, nieuwe legervoertuigen, maar ook jeeps in legeruitvoering.

De legervoertuigen arriveerden ongeveer 10.30 uur in Koudum op het terrein van verzorgingshuis De Finke. Degenen die in de voertuigen zaten waren erg verkleumd, want het waren deels open auto’s en ze moesten helemaal uit Hilversum komen. De vrijwilligers werd gevraagd om even binnen te komen om zich op te warmen. Daarna werden we de blikken soep uitgeladen die speciaal voor deze dag  gemaakt was. Na de stop in Koudum, moesten de legervoertuigen nog verder, naar Makkum.