In Geen categorie

In de Leeuwarder Courant van vandaag, vrijdag 23 december 2022, staat een heel mooi in memoriam over Maurits Hettinga dat de vorige maand overleden Koudumer volledig recht doet. De titel boven het artikel op bladzijde 21 van de krant is ‘Ferbiner’ Maurits Hettinga zag terug op een ‘ryk libben’. Het woord ‘ferbiner’ komt uit de mond van de weduwe van Maurits, Ytsje, de woorden ‘ryk libben’ zijn van Maurits zelf. Ze staan op zijn rouwkaart: “Wat ha ik in ryk libben hân. It koe net better”.

De schrijfster van het herinneringsartikel, Wietske Koen, heeft voor het artikel gesproken met Ytsje Hettinga, die vertelt hoe moeilijk het laatste jaar geweest is, nadat Maurits te horen had gekregen dat hij een tumor had. Ze beschrijft hun gezamenlijk verdriet bij het toeleven naar de dood van Maurits en haar eigen verdriet nu het huis leeg is na zijn overlijden. Ze vertelt over hun huwelijk – hij een katholieke jongen en zij een hervormd meisje – dat hen werd afgeraden. ,,Mar it is 52 jier goed gien”, zegt Ytsje.

Ze geeft ook diverse concrete voorbeelden van zaken waarin Maurits een ‘ferbiner’ was: bij de realisatie van dorpshuis De Klink in Koudum of in de plaatselijke politiek. Maar Maurits bleef niet altijd dicht bij huis: hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van een zuivelfabriek in Tanzania. De fabriek werd in 1996 opgericht en is nog steeds succesvol voor duizenden kleinschalige meklkveebedrijven. De overlijdensadvertentie die de Tanzaniaanse zuivelfabriek voor Maurits in de krant zette, zegt wat dat betreft genoeg. De mensen van de melkfabriek ‘zijn dankbaar voor zijn nalatenschap en zullen die beschermen’.

De tumor bij Maurits werd vlak voor kerst 2021 ontdekt. In februari van dit jaar werd duidelijk dat de tumor niet te genezen was, maar hij wilde niet maandenlang in bed liggen, zo zei hij. In oktober werd wel duidelijk dat de situatie voor Maurits onhoudbaar werd, hoe goed Ytsje hem ook verzorgde. Begin november was het zover: “Op 7 november overleed hij in het bijzijn van hen die hij zo liefhad”, schrijft Wietske Koen, waarna ze eindigt met de eigen woorden van Maurits Hettinga op zijn rouwkaart.