Koudum.nl

De column van Wim Beekman

Roeping

Wanneer oud-minister Donner in Buitenhof wordt geïnterviewd, ga ik op het puntje van mijn stoel zitten. Piet Hein Donner is een wijs mens, wij kunnen zijn raad nu goed gebruiken in ons land. Sinds de afgelopen verkiezingen zijn wij in verwarring.

Hij waarschuwt ervoor de tegenstellingen nu niet voortdurend groter te maken, en elkaar te verketteren. ,,Het is een test voor onze democratische rechtstaat. Kunnen we hier samen uitkomen? Op de manier waarop wij onze democratie en grondwet hebben ingericht?”

Hij adviseert de politici nu eerst te gaan praten, echt te gaan praten, en te kijken of ze samen een antwoord kunnen vinden op de groeiende zorg van veel mensen waar de politiek blijkbaar de laatste tijd geen goed antwoord op gevonden heeft.

Het eind van het interview bij Buitenhof raakt mij. De presentator vraagt of hij eventueel in het komende kabinet zitting zou willen nemen. ,,Uw grootvader zei ooit toen hem gevraagd werd nogmaals minister te worden: ‘Als dat mot, dan mot het’. Wat zegt u, meneer Donner?”

Piet Hein Donner is niet alleen wijs, hij is ook slim. Hij zegt geen ja en geen nee. Hij weet dat zijn partij, het CDA, nu zeker niet aan zet is. Zelf is hij nu 75, drie keer minister geweest, vicevoorzitter van de Raad van State en informateur. Hij hoeft niet meer zo nodig.

Maar mocht hij toch gevraagd worden, dan ontloopt hij zijn verantwoordelijkheid niet. Hij antwoordt: ,,Als de kerk of de staat je vraagt, dan moet je goeie argumenten hebben om nee te zeggen.” Donner is een gelovig mens, hij noemt bewust ook de kerk. Hij gelooft in roeping.

De week daarna kom ik een vrouw tegen die mij vertelt dat de kerk haar gevraagd heeft om ouderling te worden. ,,En?” vraag ik. ,,Ik heb om bedenktijd verzocht”, antwoordt zij. ,,Onze kerk heeft echt ouderlingen nodig. Anderzijds: ik heb al zo vaak zo veel voor de kerk gedaan.

Maar ik ben er uit. Zondag zat ik naar Buitenhof te kijken, en daar zei oud-minister Donner: ‘Als de kerk of de staat je iets vraagt, dan moet je goeie argumenten hebben om nee te zeggen’. Toen wist ik dat ik het ga doen.”

Ook zij gelooft in roeping. Jezelf met voorbijzien aan jezelf in dienst stellen van de ander: de kerk, de staat, de medemens. Wij hebben geroepenen nodig.

Terug naar Donner, ons land en de staat. Ik hoop dat er nu mensen en partijen zullen zijn die zich geroepen weten ons te gaan regeren. Als geroepenen: in gerechtigheid en met barmhartigheid. Dan zal ik, hoe ook mijn eigen politieke keuze geweest is, mij geroepen weten om te blijven bidden om wijsheid:

Voor hen die ons regeren, de hoofden van het land,
Bidden wij God de Here om ootmoed en verstand,
Dat zij bewaren hecht en recht
Al de getuigenissen, die ons zijn aangezegd.

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 9 december 2023. (Foto Wim Beekman: Niels Westra, Leeuwarder Courant).