Koudum.nl

Kunstwerk ter herinnering aan scheepsramp 1877

In dorpskrant Bulte Nijs van juni 2021 stond dat er mogelijk bij de haven van Koudum een kunstwerk zou komen dat verwijst naar een scheepsramp op de Fluessen in 1877. Het beurtschip Willem III die een lijndienst tussen Sneek en Stavoren onderhield, zonk in een zware storm. Het stalen beeld staat sinds deze week op zijn plek aan de Koudumer haven schuin tegenover eetcafé Spoorzicht.

“Een stoombootramp, die aller gemoed met deernis vervulde” staat er in plechtig 19e-eeuws Nederlands boven het bordje dat uitlegt waar het kunstwerk voor staat. Het bordje vervolgt met:

In de winternacht van 30 op 31 januari 1877 is het beurtschip Willem III, dat voer tussen Sneek en Stavoren, door een zware westerstorm op het Feitezand in de Fluessen bij Koudum gezonken.

Na een ijskoude nacht konden de overlevende aan wal worden gebracht, waar ze liefdevol werden opgevangen in herberg Galama-dammen door de kastelein Fimme Zalmstra en zijn vrouw Tsjerkje Dölle.
Als dank voor de goede zorgen hebben zij aan de kastelein en diens vrouw een tinnen koffiekan met inscriptie geschonken. Deze is, met de grafsteen van Pieter Annes Okkinga, te zien in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

De 14 patrijspoorten symboliseren de slachtoffers van deze scheepsramp.

“Dit stânbyld waard yn 2020 troch de KunstRouteKoudum skonken oan de ynwenners fan Koudum.
Mei tank oan de gemeente Súdwest-Fryslân en skipswerf Bijlsma Wartena.

Op de website van Histoarysk Koudum staat het hele verhaal van de scheepsramp uitgebreid beschreven. Er staan ook afbeeldingen bij van de tinnen koffiekan die nu in het museum in Sneek staat en talrijke afbeeldingen van overlijdensadvertenties van omgekomen passagiers. Er staat ook: “Op zaterdag 3 februari werden er in Koudum de eerste vier doden onder enorme belangstelling begraven. Als de klokken van de Koudumer toren eventjes zwegen, dan kon men het luiden van de klokken van Molkwerum en Warns horen. Daar waren op dat moment ook begrafenissen van slachtoffers van deze afschuwelijke ramp.”

Histoarysk Koudum wijst ook op een aantal publicaties die over de scheepsramp met de Willem III verschenen zijn.