In Geen categorie

Het Fryske Gea meldt op Twitter dat er in ieder geval één zeearendenkuiken uit het ei is gekomen in het nest in De Alde Feanen. Daar staat een webcam en daarop is het jong nog niet te zien, maar wel te horen. Het Fryske Gea meldt ook door middel van een filmpje dat het vrijwel zeker is dat de zeearenden in het nest bij Koudum een jong hebben. Op het filmpje lijkt vrij duidelijk te zien dat moeder zeearend een jong aan het voeden is, terwijl vader zeearend dat in de gaten houdt.  

De vermoedens waren er al wel, maar het nest in het Koudumer Boskje zit op zo’n driehonderd meter van de kijkplaats af en zit hoog in een boom. Het is onmogelijk om in het nest te kijken, want de rand van het nest is vrij hoog nadat de zeearenden het nest van de afgelopen twee jaar begin dit jaar nog eens behoorlijk verstevigd hebben. Maar eerder deze week noteerde Pieter Stelma, die met enige regelmaat met camera naar de Koudumer zeearenden gaat kijken, op de ‘Faceboekgroep Zeearenden in Nederland’ dat er mogelijk een of meer eieren in het nest bij Koudum uitgekomen zouden zijn.

Hij maakte dat toen al op uit de bewegingen van de vogels: “Wat mij ook opviel, “zo schrijft hij, “was dat het vrouwtje heel hoog op het nest zat. Later ging ze wat onrustig doen en leek het alsof ze wat onder haar en in het nest wat aan het doen was. Het leek wel of ze iets aan het plukken was. Hele kleine hapjes.( zou er al een ei uitgekomen zijn?) Héél voorzichtig en heel gecontroleerd ging ze daarna weer liggen.”

Ook de Koudumer fotograaf Albert Draaijer, die heel vaak naar het nest kijkt, vermoedde al een tijdje aan het gedrag van de zeearenden dat er waarschijnlijk twee jongen in het nest aanwezig zijn. Hij heeft gezien dat beide zeearenden tegelijk op het nest bezig waren met wat kleine stukjes vis leken te zijn. De stand van zaken is nu dat er dus minstens één jong is bij de zeearenden in De Alde Feanen en bij Koudum. De verwachting is dat er ook spoedig goed nieuws te horen is over de zeearenden bij Makkum.

Nu moeten de zeearenden bij Koudum hun jongen nog helemaal voeden en dan  opvoeden tot ze het nest kunnen verlaten. Dat ze het kunnen, hebben ze vorig jaar laten zien. Maar er loeren nog talloze gevaren. Al met al weten we nu al wel dat het voor de zeearenden in Nederland een wisselend broedseizoen is. Zeearenddeskundige Martijn de Jonge zette het vorige week al eens op rijtje:

“In de IJsseldelta lijkt het goed te gaan met de zeearenden, ze broeden gestaag door waarbij de man af en toe een visje voor de vrouw mee brengt. In Koudum wordt ook doorgebroed terwijl het webcampaar van de Alde Feanen eveneens stevig op de eieren zit. In de Biesbosch is het een ander verhaal: zowel in de Brabantse als Dordtse Biesbosch zijn de nestbomen omgewaaid waarbij het legsel verloren is gegaan. Territoriumstrijd lijkt op de Slikken van de Heen [in Zeeland] het einde van het broedseizoen te betekenen, wederom een jonge vrouw die zich tegen een relatie aan bemoeide.”

Territoriumstrijd, blijkt uit onderzoek, is de grootst bekende natuurlijke doodsoorzaak bij zeearenden. Volgens De Jonge hoeft een mislukt broedseizoen bij langlevende vogelsoorten als de zeearend overigens geen ramp te zijn. “Het komt regelmatig voor dat een paar een jaartje overslaat. Als je als zeearendpaar gedurende je productieve leven tien jongen kunt laten uitvliegen heb je al een geweldige prestatie geleverd. Voor de soort en voor de populatie.”

Als het de Koudumer zeearenden lukt om hun nu nog kleine jonge vogels uit te laten vliegen, zitten ze al op de helft. Een zeearend kan wel twintig jaar oud worden. Het Koudumer mannetje is in 2021 in Duitsland geboren en is dus pas zes jaar oud, het vrouwtje vermoedelijk ook.

Filmpje van It Fryske Gea op Twitter.