In Geen categorie

Opnieuw prachtig weer. Trouwens, het had niets uitgemaakt, want de twee evenementen van gisteren vonden beide overdekt plaats. De bingo voor de kinderen in De Klink en de deelnemers aan de autopuzzeltocht zouden bij slecht weer uiteraard ook droog gezeten hebben. De bingo trok met 79 deelnemers net een ietsje minder dan vorig jaar, toen 85 kinderen zich meldden, maar het enthousiasme was weer groot.

De autopuzzeltocht kende vorig jaar rond de veertig inschrijvingen, deze keer mocht de organisatie 37 teams begroeten, waaronder Koudumer om utens (Groningen) Hans Keulen die vrijdag nog in het Verre Oosten zat, maar speciaal voor de puzzeltocht terug was gekomen. Om 18.30 uur vertrok team 1 onder uitstekende weersomstandigheden, gevolgd dus door die 36 andere. Laten we zeggen door de bank genomen honderd man die wilden proberen de “uitzetters” van het parkoers te laten zien dat ze de opgeworpen hindernissen en “instinkers” wel de baas zouden kunnen blijven. Velen lukte het, anderen kwamen niet verder dan van ergernis vertrokken gezichten, betraande wangen en zelfs werden – heel asociaal, maar o zo begrijpelijk onder deze opgelegde onmogelijke opdrachten – tot een prop in elkaar geknepen wedstrijdformulieren spontaan uit de autoramen gegooid, waarna besloten werd de wedstrijd de wedstrijd te laten om vervolgens maar naar huis te gaan en het gezellige rendez-vous in De Klink maar voor gezien te houden. En daar was het natuurlijk weer het gebruikelijke tafereel van deelnemers die onder het motto “Wat we er ook tegen in brengen, de jury heeft toch altijd gelijk” alle moeilijkheidsfactoren doornamen. Na flink wat wachten, maar ach, Grietsje en Aaldert runnen op professionele wijze de bar, kwam er dan eindelijk een uitslag:

A-klasse B. en L. Bakker 215 punten

H. Keulen-Peterson Bros 218 punten

Bennie en Leffert Bakker dus winnaar van de editie 2006. Wat zou het niet een mooie gedachte zijn als die twee matadoren het volgend jaar de wedstrijd maar eens zouden uitzetten. Er is inmiddels contact over geweest met commissie-voorzitter Willem Stellingwerff en die heeft daar wel oren naar.

B-klasse D. Schaper/S. Pries 259 punten

Haytjema/Miranda Klei 310 punten

J. van der Veen/S. Bakker 311 punten

J. en H. Melchers 318 punten

T. en B.G. Bakker 323 punten

Th. de Vries/Y. Haytema 327 punten

B. Bergsma/Uilkje van der Goot 358 punten

En dan was er uiteraard nog de Poedelprijs. Die ene Bulte Nijs Online-redacteur viel dus met een tweede plaats in de A-klasse in de prijzen, de andere had zich ingeschreven voor de beeldvorming. Om te kunnen begrijpen welke problemen men kan tegenkomen in zo’n rally, want er moet de volgende dag natuurlijk wel weer wat te lezen zijn op Koudum.nl. De ambitie stond hoog in het vaandel, er zou als het even kon ook redelijk moeten worden gepresteerd, dus moest in ieder geval de voorbereiding van een hoog gehalte zijn. En zo ging het ook. Er was een week lang sprake van totale onthouding, op ieder vlak. Gezond eten, geen alcohol, op tijd naar bed, met, maar eigenlijk ook weer zonder elkaar, de tuin verwaarlozen, maar wel veel rusten, een totaal overbodig en veel te duur navigatiesysteem aanschaffen, dat soort dingen. En dan is daar het moment dat je vlak voor de start het opdrachtenformulier krijgt overhandigd. Maagdelijk, niet wetend, dat je dat een uur en vijf minuten later weer net zo maagdelijk mag overhandigen aan de mannen bij de finish. Geen letter, geen cijfer ingevuld, omdat je met je co-piloot geen vlag, geen controlepost hebt kunnen ontdekken. Suggestie voor de organisatie: stel als voorwaarde bij inschrijving dat de deelnemers over een zeker IQ beschikken, wij voldeden in ieder geval niet aan die norm. Want als je het toch presteert om tijdens zo’n tocht zelfs het plaatsnaambord Bolsward in zicht te krijgen, klopt er iets niet. Toen zijn we, omdat we toch steeds meer het gevoel kregen dat we op de verkeerde manier bezig waren, maar teruggegaan. Gewoon om er in De Klink maar een flinke borrel op te drinken, om vervolgens vast te stellen dat we met 830 strafpunten een nog nooit vertoond totaal hadden gescoord. Sponsor was Shell met de slogan “Shell helpt”. In alle oprechtheid, als behalve Shell alle andere oliemultinationals ook hadden meegedaan, was het nog niks geworden. En daarom was die Poedelprijs zo prachtig, zo symbolisch. Een cap met inhoud, snoepjes, een spelletje, dat soort dingen. Een pet dus en dat was het ook. En nu maar hopen dat we zonder met hoon te worden overladen gewoon nog steeds in Koudum onze boodschappen kunnen blijven doen…

Wat het voorstellen van de Feestcommissieleden betreft, kunnen we melden dat de dames aan een aardige inhaalrace bezig zijn: eerst twee mannen, maar nu meldt zich ook de tweede vrouw, Ilona van der Goot. En dan gunnen we u meteen maar eens een kijkje in de redactionele keuken van deze speciale Feestweek-editie op Bulte Nijs Online. We hebben destijds de CV’s van de diverse leden opgevraagd en ervoor gekozen ze integraal, dus zonder enige eigen bewerking, af te drukken. In jargon heet dat, zoals u misschien wel weet, “knippen en plakken”. In het geval van Ilona ligt dat iets anders. Op haar verzoek moesten we onze eigen interpretatie maar geven van de steekwoorden die ze ons heeft aangereikt. Of ze zich heeft gerealiseerd welke enorme risico’s ze hier mee loopt, wagen wij te betwijfelen. Hoongelach zal niet meteen haar deel zijn, of erger nog besmeurd met pek en veren rondgereden worden door het dorp, maar links en rechts vragend opgetrokken wenkbrauwen zal ze waarschijnlijk toch wel gaan tegenkomen. Daar gaan we:

NAAM Ilona van der Goot

LEEFTIJD 25 jaar

BEROEP hypotheek adviseur in Woudsend

HOE LANG AL FEESTCOMMISSIE tweede jaar, time flies!

SPECIALISATIE Playbackshow, Night of the Beantsjes

MOTIVATIE (nu wordt het kritiek…) UITING VAN CREATIVITEIT

Tja, als je niet verder komt dan een vreemde pruik op te zetten en een malle jurk te dragen zoals bij de Night of the Beantsjes, mogen we ons hart wel vasthouden als De Klink donderdag zijn deuren opent voor de Playbackshow. Welke creatieve uiting krijgen we dan te zien?

ORGANISATIE

Hoezo organisatie? Je meldt even bij De Klink dat de Playbackshow en de Night of the Beantsjes dit jaar ook weer op het programma staan en je bent klaar. De artiesten komen vanzelf wel.

DOOR KOUDUMERS VOOR KOUDUMERS

Gaan we discrimineren? Staan er op alle hoeken van het dorp uitnodigende borden die vermelden dat er een Feestweek is, ga jij je een beetje sectarisch opstellen en laat je van buiten het dorp niemand toe. En wij onszelf maar afficheren als Het warme hart van de Zuidwesthoek.

GEZELLIGHEID

Daarvoor hoef je toch niet in een Feestcommissie te gaan zitten. Of wil je ons opeens wijsmaken dat je uitgekeken raakt op het café? Lijkt ons een vreemde gedachte.

Zo, bij dezen is Ilona van der Goot dus voorgesteld. U zult begrijpen dat we haar verzoek wel wat erg letterlijk hebben genomen, maar af en toe even iemand een beetje in de maling nemen, moet kunnen. Ilona, trek het je niet aan, want dit is een mooi moment en een mooie plaats om jou en je acht collega’s een groot compliment te geven. Zonder jullie, die er zo veel vrije tijd en energie in stoppen, zou er simpelweg geen Feestweek zijn. Top!

Laten we hopen dat het mooie weer nog minimaal een dag aanhoudt (en daar heeft het alle schijn van), want vandaag stappen de fietsers weer op voor hun jaarlijkse tocht. Start om 13.00 uur bij de Sandobbe. En ‘s avonds liggen vanaf 20.00 uur de bingokaarten weer klaar in De Klink.